Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

13 Dec. 2019 / 12:45

Cheltuieli denaturate la Compania „Air Moldova”, constată Curtea de Conturi

Un management financiar defectuos şi denaturarea cheltuielilor, au fost principalele cauze care au dus la falimentul Companiei aeriene „Air Moldova”. Concluziile se conţin în Raportul auditului conformităţii procesului de privatizare a companiei aeriene. Potrivit şefului direcţiei din cadrul Curţii de Conturi, Viorica Verdeş, la concurs a participat o singură companie, preţul a fost simbolic, iar dosarul de privatizare a fost incomplet, transmite Radio Moldova Actualităţi.

„Modul de gestionare a Întreprinderii de Stat Compania aeriană „Air Moldova” de către factorii decizionali, fondatorii, consiliile de administraţie şi administratorii, care s-au succedat periodic nu a contribuit la administrarea coerentă şi corespunzătoare a companiei aeriene. Lipsa măsurilor de evaluare şi monitorizare a poziţiei financiare reale a Întreprinderii au determinat luarea deciziei nechibzuite care au afectat stabilitatea financiară a întreprinderii, determinând îndatorarea acestuia şi redirecţionarea către faliment. Lipsa informaţiilor obiective, urmare a împiedicării desfăşurării misiunilor de audit a rapoartelor finaciare pe parcursul anilor 2014-2017 au condiţionat instituţiile de resort, să scoată la privatizare unicul operator aerian cu capital de stat. Procesul de privatizare a fost realizat în unele etape cu abateri de la cadrul normativ, iar deficienţele au influenţat modul de evaluare a obiectivului supus privatizării, astfel încât preţul bunului expus la privatizare nu reprezintă preţul real de piaţă care urma a fi obţinut de către stat în urma comercializării complexului patrimonial unic prin concurs comercial, unde punct de referinţă în atribuirea contractului îl reprezintă cel mai mare preţ. Vânzătorul a declarat vândut operatorul aerian naţional către unicul agent economic participant la concursul comercial care a oferit pentru Întreprinderea de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, 50 milioane lei, semnând contractul de vânzare cumpărare la 2 octombrie 2018”, a precizat Viorica Verdeş.

La rîndul său, şefa Direcţiei din cadrul Agenţiei Proprietăţi Publice, Dorina Cebotărean, a menţionat că nu este de competenţa Agenţiei să intervină la etapa premărgătoare privatizării unei întreprinderi de stat, deoarece Agenţia Proprietăţi Publice are funcţia de vînzător în acest caz.

„Pentru anul 2015, Întreprinderea a generat pierderi de 227 milioane. Noi ca şi agenţie avem calitatea de vânzător. Ne dăm seama că poate au fost rezerve, poate a fost un management defectuos, dar această competenţă nu a deţinut-o Agenţia Proprietăţi Publice în etapa premergătoatre privatizării şi nu pot să mă pronunţ în privinţa rezervelor, posibilităţilor şi capacităţilor de achitare a datoriilor. Bineînţeles că la întreprinderi de stat, dacă le calificăm strategice, statul tot trebuie să aibă o monitorizare riguroasă şi trebuie să intervină în situaţiile când se formează datorii, să existe tot lanţul acesta de comunicare, consiliu, fondator, să fie reliefate toate deficienţele, toată problematica şi să vadă unde poate să intervină statul prin intermediul fondatorului”, a spus Dorina Cebotărean.

Amintim că în luna septembrie procurorii şi ofiţerii CNA au aplicat sechestru în valoare de 301 milioane de lei pe capitalul statutar al Companiei Air Moldova, iar în prezent valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în acest dosar e de aproximativ un miliard de lei. Potrivit unui comunicat de presă al CNA, este vorba despre un şir de tranzacţii fictive, care au condus la privatizarea companiei aeriene.

Iar la începutul lunii octombrie, Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale a CNA şi Procuratura Anticorupţie au aplicat, din nou, sechestru în valoare de circa 670 de milioane de lei pe bunuri care aparţin Întreprinderii de Stat „Air Moldova”. Printre activele indisponibilizate sunt automobile, imobile, dar şi două aeronave. Amintim că în luna iulie, 2018, compania Civil Aviation Group SRL, care deţine o companie română de aviaţie privată, a achiziţionat 49% din acţiunile Air Moldova. Valoarea tranzacţiei de vânzare–cumpărare depăşeşte suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferaţi la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile Companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite.

Comentarii