Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

13 Dec. 2019 / 17:58

Moldova şi Ucraina au semnat un memorandum privind asigurarea cu gaze naturale

Operatorii sistemelor de gaze din Republica Moldova şi cei din Ucraina vor semna săptămâna viitoare acordurile pentru livrarea gazelor prin coridorul transbalcanic. Declaraţia aparţine ministrului Economiei şi Infrastructurii Anatol Usatîi, care susţine că între timp, Republica Moldova continuă negocierile la acest subiect cu operatorii din România şi Bulgaria. Pentru a asigura securitatea energetică a ţării noastre, astăzi a avut loc cea de-a 17-a reuniune a Consiliului Comunităţii energetice, în cadrul căreia a fost semnat un memorandum. Acordul are scopul de a confirma faptul că în cazul unei crize de alimentare cu gaze naturale, autorităţile, dar şi partenerii externi vor depune eforturi comune în vederea soluţionării problemei, relatează Mesager.

„Rolul operatorilor este de punere în aplicarea a actului de colaborare negociat şi semnat în zilele curente cu BERD este unul crucial şi de importanţă majoră, în aceste sens memorandumul semnat vine într-o completare a tuturor celor acţiuni şi măsuri pe care le-au întreprins autorităţile din Republica Moldova în vederea asigurării alimentării cu gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2020”, a declarat Anatol Usatîi, ministrul Economiei şi Infrastructurii.

„Moldova, în pofida tuturor disputelor politice din ţară, face paşi foarte mari în ceea ce ţine de implementarea reformelor în sectorul energetic. Noi suntem bucuroşi că anul acesta, Republica Moldova a prezidat Comunitatea Energetică şi a reuşit să implementeze mai multe reforme în domeniu. Punctul culminant este acest memorandum, semnat astăzi împreună cu Ucraina privind securitatea energetică. Este primul document ce transpune principiile europene ale solidarităţii între două părţi”, a declarat Janez Kopac, directorul secretariatului Comunităţii Energetice.

Comentarii