Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

13 Dec. 2019 / 18:41

Volumul gazelor prin revers pentru Republica Moldova va fi majorat

Pregătirile pentru primirea gazelor naturale în regim revers sunt pe ultima sută de metri. În cadrul unei întrevederi cu şeful statului, preşedintele Consiliului de Administraţie al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că în urma unei vizite de lucru la Bruxelles, s-a convenit majorarea volumului de gaze necesare ţării noastre pentru acoperirea întregului consum, prin revers. Este vorba de aproximativ 15 milioane de metri cubi pe zi, relatează Mesager.

Potrivit lui Ceban, operatorii din Bulgaria şi România trebuie să modifice acordurile de interconectare la Negru Vodă şi, respectiv, Kardam. Totodată, în lucru se află acordul de interconectare „Transgaz” România şi operatorul sistemelor de tranzit de gaze din Ucraina.

„Ieri a avut loc şedinţa la Bruxelles, sub egida Comisiei Europene, în care au participat toţi patru operatori de transport de gaze pe culoarul transbalcanic şi am ajuns la următoarele înţelegeri: prima - volumul necesar pentru Republica Moldova prin regim revers va fi asigurat pentru a acoperi consumul întregii ţări, inclusiv Transnistria. Urmează a fi semnat acordul de interconectare dintre România şi Ucraina. În cazul în care nu avem tranzit, putem spune că pe revers suntem asiguraţi”, a spus Vadim Ceban, preşedintele „MoldovaGaz”.

La rândul său, Igor Dodon a declarat că săptămâna viitoare va efectua o vizită de lucru în Federaţia Rusă, în cadrul căreia se va întâlni cu preşedintele Gazprom, Alexei Miller.

Comentarii