23:49:18 19.04.2024
Stiri

Victor Chirilă // „Politica externă echilibrată”, o gogoașă pentru moldoveni și europenii naivi de la Paris și Berlin

Politică 13.12.2019 12:34 Vizualizări3590 Autor: Ziarul National
Victor Chirilă // „Politica externă echilibrată”, o gogoașă pentru moldoveni și europenii naivi de la Paris și Berlin


Recent, la Consiliul Miniștrilor de Externe ai OSCE de la Bratislava, ministrul de Externe moldovean a declarat sus și tare că, de acum încolo, R. Moldova se va „disocia de confruntările geopolitice”.

Ce înseamnă acest lucru în practică?

În primul rând, după cum ne explică însuși ministrul de Externe Aureliu Ciocoi, R. Moldova nu va mai face opțiuni de politică externă, urmând formula „ori, ori”. În termeni concreți, aceasta înseamnă că R. Moldova va opta în egală măsura atât pentru Vest, cât și pentru Est, renunțând, astfel, la ambiția sa de-a deveni într-o zi membră a UE.

Totodată, R. Moldova va cere comunității internaționale, dar în special SUA, Rusiei, Ucrainei, Uniunii Europene, inclusiv României, să recunoască la nivel internațional statul de neutralitate permanentă al R. Moldova. În cazul în care o astfel de recunoaștere ar avea loc, Rusia, care urmărește să-și consolideze dominația geopolitică asupra „vecinătății apropiate”, se va erija, volens-nolens, în calitate de stat garant al „neutralității noastre permanente”, blocând, împreună cu Tiraspolul și Comratul, orice perspectivă de aderare la UE. În acest fel, securitatea noastră națională va fi adusă la cheremul Moscovei, iar R. Moldova va rămâne pe veci un stat vasal al intereselor rusești la hotarul cu România și UE.

De asemenea, atâta timp cât conflictul transnistrean nu este soluționat și, implicit, recunoașterea internațională a neutralității noastre permanente nu este obținută, trupele ruse vor continuă să staționeze pe teritoriul țării noastre. Acestea din urmă, după cum a declarat ministrul de Externe Ciocoi, ar putea fi transformate în misiune civilă, doar în contextul soluționării definitive a conflictului transnistrean. Altfel spus, ne „disociem de confruntările geopolitice”, dar trupele ruse vor rămâne pe teritoriul R. Moldova atât timp cât vor pofti.

„Disocierea de confruntările geopolitice” ar urma să transforme R. Moldova într-un „pod” care ar uni, nici mai mult nici mai puțin, Europa de la Lisabona și până Vladivostok. Acesta este ambiția megalomanului Dodon pe care ministrul Ciocoi ar trebui să o realizeze printr-o „politică externă echilibrată”. Nu e nimic surprinzător aici, statele eșuate, aflate la confluența a două civilizații, mereu și-au dorit să devină „poduri economice, politice și civilizaționale”, însă, din nefericire pentru ele, mereu au eșuat lamentabil. Nu o spun eu, a spus-o Samuel Huntigton.

„Disocierea de confruntările geopolitice” nu înseamnă deloc că aceste confruntări geopolitice vor dispărea. Dimpotrivă, ele vor continua încă mult timp, cu sau fără voia noastră, pentru că R. Moldova, după cum bine știți, dle Ciocoi, nu a fost niciodată un jucător în aceste confruntări, ea a fost mereu un pion. Adevăratul promotor și instigator al confruntărilor geopolitice din regiunea noastră a fost și este Rusia, anume ea ar trebui să se disocieze de confruntările geopolitice, dle ministru de Externe. Atâta timp cât aceste confruntări geopolitice vor dura, Rusia nu are nevoie de „poduri”, ea are nevoie de vasali/iobagi loiali care să o servească în confruntarea ei economică, politica, militară și civilizațională cu Vestul. Dacă nu ma credeți, întrebați-l pe Zelensky.

Text de Victor Chirilă, expert în probleme de politică externă


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md