13:46:53 25.04.2024
Stiri

Lista bolilor RARE va fi actualizată într-o lună: În R. Moldova NU există un Program Național de Control al Bolilor Rare

Social 13.12.2019 15:23 Vizualizări1442 Autor: Ziarul National
Lista bolilor RARE va fi actualizată într-o lună: În R. Moldova NU există un Program Național de Control al Bolilor Rare


Lista bolilor rare din R. Moldova urmează să fie actualizată în decurs de o lună, iar autoritățile își propun să elaboreze un Program Național de Control al Bolilor Rare.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a creat astăzi un grup de lucru care, pe lângă actualizarea listei respective, va avea sarcina de a evalua costurile pentru tratament și diagnostic și a revizui formularul de raportare a bolilor rare.

Pe moment, în R. Moldova nu există un Program Național de Control al Bolilor Rare, o listă exhaustivă a bolilor rare, o planificare financiară corelată cu necesitățile pacienților cu boli rare sau un Plan de acțiuni privind screening-ul și prevenirea bolilor rare.

„Pacienții cu boli rare nu trebuie să sufere deoarece sistemul de sănătate nu poate răspunde la necesitățile acestora. Vom solicita și suportul Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a realiza politici bazate pe dovezi și expertiză internațională în acest domeniu”, a declarat ministrul Dumbrăveanu la ședința în cadrul căreia s-a pus în discuție subiectul bolilor rare.

Menționăm că în R. Moldova trăiesc circa 1 200 de pacienți cu diverse boli rare, cei mai mulți dintre care sunt copii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md