12:12:41 19.04.2024
Stiri

Dorin Drăguțanu ar putea FUGI din R. Moldova. AVERTISMENTUL lansat de președintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară

Anticorupție 13.12.2019 17:10 Vizualizări5581 Autor: Ziarul National
Dorin Drăguțanu ar putea FUGI din R. Moldova. AVERTISMENTUL lansat de președintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară


Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară, Alexandru Slusari, consideră că perchezițiile efectuate la domiciliul fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, ar fi întârziat cu cinci ani, iar acum oamenii legii trebuie să se preocupe ca acesta să nu fugă din R. Moldova pentru a scăpa de pedeapsă.

„Cu cinci ani întârziere au avut loc percheziții la Dorin Drăguțan, funcționarul din haremul lui Plahotniuc, unul dintre cei mai implicați în furtul miliardelor. Este cel care, în virtutea funcției, era obligat în toată perioada devalizării sistemului bancar să intervină, dar nu a făcut nimic”, a menționat Slusari.

Acesta presupune că perchezițiile făcute la Natalia Politov-Cangaș și Corneliu Ghimpu sunt legate cu tranzacțiile secrete din noiembrie-decembrie 2011, când Vlad Plahotniuc i-a vândut lui Veaceslav Platon mai multe active cu suma de 80 de milioane de dolari, inclusiv 28,3422% dintre acțiunile din Banca de Economii a Moldovei.

„Resursele financiare pentru această tranzacție, efectuată în format „carusel”, contrar normelor de creditare stabilite de legislația R. Moldova, au fost oferite de „Victoriabank” și „Moldindconbank”. Condițiile tranzacției au fost negociate și implementate cu participarea activă a doamnei Cangaș și a domnilor Corneliu Ghimpu și Vladimir Andronache. 75 milioane dolari au fost transferate către OTIV Prime Holding BV, în baza unui acord semnat inclusiv de Adrian Candu. Încă 5 milioane de dolari au fost achitate în baza unui contract fictiv de furnizare a masei lemnoase către societatea Kelway Trading SA – compania din Panama care figurează în raportul Kroll”, a adăugat Slusari.

„Întrebarea mea de ce Procuratura s-a limitat doar la percheziții? De ce indivizii respectivi nu au fost reținuți? Oare nu se vede un risc iminent că ei vor pleca din țară?”, întreabă președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda din sistemul bancar.

Amintim că procurorii anticorupție au efectuat joi, pe 12 decembrie, nouă percheziții în dosarul privind devalizarea sistemului bancar al R. Moldova, dar informația a fost făcută publică abia astăzi. Procurorii au ajuns, la cinci ani de la producerea crimei, inclusiv la domiciliile unor foști factori de decizie de la „Victoriabank”, precum și la fostul guvernator al BNM, ridicând mijloace tehnice, înscrisuri, documente, dar și bani.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md