Raportul Curții de Conturi: 83% dintre datoriile Air Moldova, rambursate de noii proprietari din venituri și nu din investiții, așa cum prevede contractul de privatizare

Mariana Colun
13/12/2019

83% din datoriile companiei Air Moldova, echivalentul a peste 931 de milioane de lei, au fost rambursate timp de un singur an de noii proprietari, firma Civil Aviation Group. Datoriile au fost însă stinse doar din veniturile Air Moldova, și nu din investiții, așa cum prevedea contractul de privatizare. Sunt concluziile unui raport al Curții de Conturi, care a urmărit modul în care a fost realizat procesul de privatizare a companiei aeriene.

Potrivit auditorilor Curții de Conturi, ridică semne de întrebare faptul că întreprinderea a fost vândută la un preț mult prea mic, iar unele etape ale procesului de privatizare au fost realizate într-un mod accelerat.

„Investitorii au plătit datoria din activitățile Air Moldova. Nu au făcut nicio investiție. Baza pentru acest business nu a fost schimbată. De aici, eu îmi pun o întrebare. Dacă din activitatea proprie a companiei, fără pic de investiții, compania a fost capabilă să achite datoriile, atunci mă întreb, trebuia privatizată compania? A fost atât de dramatică situația financiară? A fost o situația de intrare în faliment, sau nu chiar?”, a declarat președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, după prezentarea raportului.

Totodată, auditorii Curții au stabilit că organizarea procesului de privatizare a fost realizat cu abateri de la lege, iar deficiențele au influențat modul în care a fost evaluată compania, astfel încât prețul  expus să nu reprezinte prețul de piață care urma a fi obținut de către stat în urma comercializării întreprinderii prin concurs comercial.

Ambiguitățile și lacunele cadrului normativ au oferit prosibilitate factorilor de decizie implicați în procesul de deetatizare al patrimoniului public să selecteze procedeele cele mai convenabile de stabilire a condițiilor de privatizare. Astfel, făcând uz de reformale instituționale și „lipsa” interesului investițional față de complexul patrimonial scos la privatizare, vânzătorul a declarat vândut operatorul aerian național către unicul agent economic participant la concurs, care a oferit pentru air Moldova 50 de milioane de lei”, menționează auditorii.

Air Moldova, cea mai mare întreprindere de stat din țară, după volumul vânzărilor, a fost privatizată toamna trecută, de Compania Civil Aviation Group SRL, cu 50 de milioane de lei. Agentul economic și-a asumat și datoriile companiei Air Moldova, de peste 1,2 miliarde de lei. Compania Civil Aviation Group SRL a fost deschisă, la 23 august 2018, de un grup de investitori. 49% aparțin firmei române de aviație privată Blue Air. Compania Blue Air are doi asociați – Andrei Ianovici și Serghei Melnik, cetățeni ai Republicii Moldova – care dețin câte 25.5% din acțiuni. La 30 august, cei doi și compania Air Global Group Lip au mai deschis o companie – Air Jet Company.

Ulterior privatizării Air Moldova, experții Centrului Analitic Independent „Expert Grup” au subliniat că compania aeriană ar fi fost gestionată ineficient în mod intenționat, cu scopul de a o aduce în prag de faliment pentru a fi privatizată la preț redus. 

Mariana Colun
13/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii