image
Sursa foto: as.com

Propunerea nebunească a lui Florentino Perez a făcut FIFA să intervină: Răspunsul răspicat dat de forul mondial

FIFA nu susţine proiectul unei ''superligi închise'', aşa cum doreşte preşedintele clubului Real Madrid, dar discută orice fel de aspecte cu toată lumea implicată, a declarat miercuri preşedintele instanţei fotbalistice mondiale, Gianni Infantino.

''FIFA nu susţine niciun fel de proiect. FIFA este însă o organizaţie deschisă, democratică, o organizaţie cu care se poate discuta pe orice subiect din domeniu (...) Discutăm cu toată lumea, dar când vom avea ceva concret de propus, o vom face noi'', a precizat Infantino.

Întrebat dacă a avut discuţii cu preşedintele clubului Real Madrid, Florentino Perez, Infantino a răspuns: ''Discutăm de toate cu toată lumea''.

Conform publicaţiei New York Times, în ediţia sa de joia trecută, Florentino Perez, preşedintele clubului Real Madrid, cu susţinerea preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, propune crearea a două divizii, care să regrupeze fiecare câte 20 de echipe din cele mai mari cinci campionate europene (Germania, Anglia, Spania, Franţa şi Italia).

Alte patru cluburi vor fi invitate, provenind din alte campionate, precum Ajax Amsterdam sau FC Porto.

Această ligă continentală închisă, cu un sistem de promovare/retrogradare între cele două divizii, ar garanta meciuri spectaculoase şi foarte profitabile financiar, în detrimentul campionatelor naţionale private de echipele lor cele mai bune.

Ligile europene, care se declară "obosite de ameninţările care vin partea câtorva cluburi bogate" consideră că "fotbalul profesionist la nivel de club nu este o activitate economică privată, rezervată doar câtorva echipe selecţionate pe baza potenţei financiare".

Fotbalul este "un sport şi nu prioritar un teren pentru investiţii financiare... Soluţia nu este o ligă închisă din vârful piramidei în care doar cele mai bogate cluburi sunt invitate", a declarat Lars-Christer Olsson, preşedintele European Leagues, într-un comunicat dat publicităţii.

Proiectul unei ligi închise, care revine constant în discuţie, a fost foarte criticat de preşedintele Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), Aleksandr Ceferin, care vede o ameninţare pentru Liga Campionilor.

Fostul internaţional portughez Luis Figo a venit şi el în apărarea preşedintelui forului continental, declarând marţi că o ligă închisă "ar ucide prestigiul şi atractivitatea campionatelor naţionale, atât pentru fani, cât şi pentru jucători".

În opinia lui Figo, Champions League va "rămâne stindardul fotbalului intercluburi, iar cei care cred că pot schimba acest lucru vor eşua".

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: