image
Sursa foto: Facebook.com

Motivul pentru care tradiționalele focuri de artificii de Anul Nou din Sydney ar putea fi anulate

Focurile de artificii de Anul Nou, din Sydney, cu o tradiție de peste 40 de ani, ar putea fi anulate, în semn de respect față de victimele celor mai mari incendii din istoria Australiei. Aproape jumătate din cei 35.000 de respondenți ai unui sondaj consideră azi că anularea celor mai spectaculoase focuri de artificii din lume este cea mai bună soluție. Primarul din Sydney nu este de acord cu suspendarea evenimentului, dar a admis că acesta ar putea să nu mai aibă loc, dacă starea de urgență continuă.

„Focurile de artificii de Anul Nou de la Sydney sunt celebre în toată lumea, dar anul acesta singura opțiune este să le anulăm sau riscăm să facem o uriașă greșeală”, se arată într-un editorial semnat de Melissa Hoyer.   Impresionantul eveniment pirotehnic, care are loc din 1976 la fiecare trecere dintre ani, aduce 100 de milioane de dolari în economia Australiei, datorită turiștilor veniți din toată lumea pentru a admira spectacolul din Sydney. ”Nu ar trebui să fie nicio ceartă aici. Este singura decizie care are sens”, mai spune editorialista.

Aproape jumătate din respondenți sunt pentru anularea focurilor de artificii

În sondajul publicației, 46% din cei 35.000 de respondenți sunt pentru anularea focurilor de artificii- ”Absolut, este mesajul greșit pe care îl transmitem când țara noastră arde”. Pe de altă parte, 38% sunt pentru continuarea tradiției: ”Nu mai fiți poliția distracției. Focurile de artificii sunt grozave”. În fine, 16% dintre aceștia nu sunt de acord, pentru că ”afacerile se bazează pe banii pe care îi aduc”. ”Cât de nepotrivit și insensibil ar fi să vedem cerul plin de fum, în timp ce incendiile continuă să ardă totul? Ce lipsă de respect ar fi față de miile de australieni afectați de incendiile noastre catastrofale”, se mai arată în publicația citată.  

Primarul din Sydney nu ar fi acord, dar nu exclude varianta

Primarul din Sydney, Clover Moore, a respins până acum apelurile de anulare a focurilor de artificii de Anul Nou, descriind evenimentul ca un ”simbol al speranței”. Acesta a spus că astfel se vor câștiga mai mulți bani pentru ajutorarea victimelor și refacerea țării. Cu toate acestea, Moore a recunoscut că spectacolul pirotehnic ar putea fi totuși anulat, dacă incendiile vor deveni mai grave de atât și se va declara stare de urgență.

Cele mai mari incendii din istoria Australiei au loc într-un sezon atipic lor, în condițiile celei mai puternice secete înregistrate vreodată. Media australiană a publicat numeroase imagini cu orașul Sydney învelit de un un gros de fum toxic, în timp ce oamenii merg cu măști pe stradă, pentru că aerul a devenit irespirabil.

Noutăţile partenerilor

comentarii: