Culoarul Transbalcanic, pe ultima sută de metri. Cinci țări vor asigura cu gaze naturale Republica Moldova, dacă Rusia și Ucraina nu ajung la un acord până la 1 ianuarie 2020

SA „Moldovagaz” a reușit să realizeze prima alternativă de aprovizionare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor Republicii Moldova. Conducta magistralei va asigura cu gaze naturale circa 700 de mii de consumatori din țară, în cazul în care există incertitudinea tranzitului gazelor naturale prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei.

Foto: youtube.com

În acest sens, SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Tiraspoltransgaz” au efectuat lucrările de reconstrucție timp de 23 de zile a conductei magistrale ȘDKRI pentru asigurarea condițiilor de recepționare a gazelor naturale în regim revers prin stația de măsurare gaze SMG Căușeni. Conducta a reușit să fie montată în 14 zile.

Conducta magistralei ȘDKRI are o capacitate tehnică de 18 milioane metri cubi de transportare de gaze naturale zilnică, și o capacitate anuală de nouă miliarde metri cubi, aceasta având un diametru nominal de 800 mm. Presiunea conductei magistrale ȘDKRI este de 55 bar.

Lucrările conductei magistralei ȘDKRI urmează să fie finalizate la 20 decembrie 2019.

În acest sens, această conductă a magistralei ȘDKRI va asigura cu gaze naturale circa 700 de mii de consumatori din țară.

Construcția conductei și a lucrărilor aferente au fost estimate la zece milioane de lei.

Astfel, Turcia, Bulgaria, Romania, Ucraina și Republica Moldova vor asigura reversul gazelor naturale, în cazul în care Rusia și Ucraina nu va ajunge la un acord privind tranzitul gazelor naturale.

Prin realizarea acestor măsuri Republica Moldova este gata de la 01 ianuarie 2020 sa primească gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic.

Costurile lucrărilor efectuate la SMG Căușeni nu vor influența creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali.

Culoarul Transbalcanic va fi deschis pentru Republica Moldova din 01 ianuarie 2020.

Amintim că ieri, în cadrul ședinței Guvernului a aprobat semnărea Acordului de suport al proiectului și rambursare Instrument de procurare a gazelor în situație de urgență” dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În acest sens, premierul Ion Chicu și directorul general BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, au semnat după ședința Executivului, un aranjament financiar care va permite procurarea rezervelor de gaze naturale, în valoare de 50 milioane de dolari, în scopul aprovizionării cu gaze naturale a R. Moldova, în caz de necesitate.


Pub