Rezultate frumoase și comunități durabile de pe ambele maluri ale Nistrului realizate de Fundația Est-Europeană

În data de 11 decembrie, reprezentanții Fundației Est-Europene au organizat un Club de presă, în care au prezentat rezultatele proiectului „Construim punți, depășim bariere – construim punți între societatea civilă și comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului” implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Toată activitatea proiectului a fost raportată de către Președintele FEE și coordonatorii proiectului.

Foto: Fundația Est-Europeană

Clubul de presă a avut loc la Chișinău și a adunat reprezentanții mass-media, care au avut posibilitatea să inițieze discuții cu reprezentanții Fundației Est-Europene, să cunoască rezultatele proiectului și planul de activități pentru anul 2020. Proiectul „Construim punți, depășim bariere” a oferit granturi pentru peste 30 de proiecte în care au fost implicați reprezentanți și beneficiari ai organizațiilor non-guvernamentale și ai asociațiilor obștești de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Acest proiect vine cu scopul de a uni cele două maluri ale Nistrului, prin această inițiativă ne-am dorit să oferim ajutor și suport societății civile care s-a implicat în proiectele demarate. Noi, în acest proiect, am încercat să evităm partea politică și ne-am axat în prim plan, prin faptul că am putut construi și dezvolta o relație armonioasă între cele două maluri. Cea mai interesantă și importantă parte a acestei inițiative, rămân a fi proiectele comune, așa cum le-am numit noi în cadrul programului „Susținerea Consorțiilor”, unde au participat organizațiile societății civile de pe ambele maluri.”, a menționat Sorin MEREACRE, Președintele Fundației Est-Europene.

Proiectele inițiate, în perioada 2017-2019, au fost dezvoltate pe baza domeniilor primare, despre care societatea civilă trebuie să fie informată, au fost abordate teme și probleme sociale, astfel ca oamenii din toate categoriile de vârstă, și mai ales persoanele cu nevoi speciale să găsească soluții, să se unească și să construiască comunități și relații social-umane durabile.

Carolina BLAJIN, Coordonator Programe / Comunicare, în opinia ei: „La începutul proiectului, noi am sesizat bunele practici ale ONG-urilor din dreapta Nistrului, după care am încercat să le replicăm în stânga Nistrului. Pentru aceasta am făcut o cercetare a necesităților organizațiilor non-guvernamentale din regiunea Transnistreană, astfel în cât să vedem care dintre aceste practici sunt funcționale pentru ambele maluri. Cea mai de succes inițiativă, cred că a fost programul Fondurilor pentru Tineri, care acum sunt 11 la număr.”

Scopul proiectului „Construim punți, depășim bariere” este de a promova parteneriate durabile și de a crește capacitățile actorilor societății civile prin crearea unor platforme comune de cooperare și prin implementarea proiectelor tematice de pe ambele maluri ale Nistrului.

Coordonatoare de Programe, Dina ȘEVCENCO a afirmat: „În ceea ce ține de preluarea de bune practici, aș veni cu un exemplu concret, și anume cele două Fonduri pentru Tineri inițiate la Dubăsari și Bender. În fiecare centru sunt câte 15 tineri, care sunt recunoscuți ca lideri la nivel local, care vin cu diverse propuneri și inițiative, se implică în instruiri tematice, activități în școli, vizite de studii, etc. Tinerii de pe cele două maluri ale Nistrului au participat la trei școli de vară organizate, unde au avut ocazia să se cunoască între ei și să petreacă timpul util.”

Proiectul implementat de Fundația Est-Europeană a desfășurat și multiple activități de informare pentru reprezentanții de pe cele două maluri ale Nistrului, precum și un program de întărire a capacităților instituționale, management, atrageri de fonduri, etc. pentru aproximativ 120 de organizații. Totodată, a fost creat un portal online de instruiri cu toate modulele trecute în cadrul proiectului, unde fiecare doritori îl pot accesa și folosi. Acesta poate fi găsit: www.edu-seminar.com.

Evenimentul a fost realizat de Fundația Est-Europeană, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei în cadrul Proiectului „Construim punți, depășim bariere – construim punți între societatea civilă și comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului”.

colaj / Sursa:Fundația Est-Europeană


// console.log('no ads situation')