Serviciul Fiscal de Stat, obligat să prezinte lista persoanelor juridice și fizice care au beneficiat de Amnistia Fiscală

Serviciului Fiscal de Stat este acum obligat să ofere Asociației Obștești „Juriștii pentru Drepturile Omului” informații de interes public privind declararea voluntară și stimularea fiscală a persoanelor fizice și juridice pentru perioada 17 august 2018 – 10 octombrie, 2018, informează Asociația.

Foto: UNIMEDIA

Curtea Constituțională a admis excepţia de neconstituţionalitate a articolului 16, alin. 9 din legea 180, care spune că informațiile aferente executării prezentei legi se vor prezenta doar la solicitarea Autorității Naționale de Integritate, a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și a subiectului declarării voluntare.

Prin urmare, această decizie permite Asociației Obștești „Juriștii pentru Drepturile Omului” să obțină de la FISC informații de interes public privind:

(1) Lista nominală a persoanelor fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, care au declarat voluntar bunurile în perioada 17 august 2018 – 10 octombrie 2018;

(2) Valoarea bunurilor declarate voluntar de persoanele fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, în perioada 17 august 2018 – 10 octombrie 2018;

(3) Suma totală a taxei de declarare voluntară a bunurilor, încasată la bugetul de stat, ca urmare a declarării voluntare a bunurilor în perioada 17.08.2018 – 10.10.2018;

(4) Lista nominală a contribuabililor care au beneficiat de stimulările fiscale, în perioada 17 august 2018 – 10 octombrie 2018.

Aceste informații au fost solicitate de Asociația reclamantă la data de 9 octombrie 2018, iar la 26 octombrie Serviciul Fiscal de Stat i-a răspus că îi refuză accesul la informațiile solicitate, invocând prevederile articolului 16 alin. (9) din Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală.

Refuzul Serviciului Fiscal de Stat a fost contestat AO „Juriștii pentru Drepturile Omului” în fața judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, unde a și fost ridicată excepția de neconstituționalitate care stă la baza sesizării.Amintim că la 26 iulie, 2018, Parlamentul a votat în ambele lecturi proiectul privind Amnistia Fiscală, lege care a intrat în vigoare la data de 17 august 2018. Legea prevedea declararea voluntară și stimularea fiscală.

Amnistia fiscală a fost anulată de Guvernul Sandu, la data de 9 august anul curent. De asemenea, la pachet cu anularea amnistiei fiscale s-a votat și eliminarea scutirii pentru venitul estimat prin metode indirecte.

Amintim că la 26 iulie, 2018, Parlamentul a votat în ambele lecturi proiectul privind Amnistia Fiscală, lege care a intrat în vigoare la data de 17 august 2018. Legea prevedea declararea voluntară și stimularea fiscală.

Amnistia fiscală a fost anulată de Guvernul Sandu, la data de 9 august anul curent. De asemenea, la pachet cu anularea amnistiei fiscale s-a votat și eliminarea scutirii pentru venitul estimat prin metode indirecte.


Pub