Peter Michalko, despre evaluarea judecătorilor și procurorilor: „Este unul din aspectele care vor fi urmărite cu mare atenție”

Ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko a declarat că evaluarea judecătorilor și procurorilor este unul din elementele reformei justiției care va fi „urmărit cu mare atenție”. Declarația a fost făcută la Cutia Neagră de la TV8.

Foto: captură video

„Este unul din aspectele care vor fi urmărite cu mare atenție. Verificarea trebuie să fie parte a acestei reforme, trebuie să fie una credibilă și pentru oamenii din Moldova și pentru partenerii externi. Ea trebuie să aducă o justiție echitabilă și credibilă pentru Republica Moldova.

Există experiență în această privință și în alte state, aceste mecanisme, în care pot fi implicați și parteneri externi cu susținere specifică. Cum va fi făcut acest sistem va fi evaluat. Este un proces complex și va dura mult timp”, a declarat Peter Michalko.

Amintim că fosta ministră a Justiției Olesea Stamate anunțase un mecanism de evaluare externă judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova. vor fi evaluați Inițial era planificat pentru un an. Ulterior, acest exercițiu urma să fie extins asupra mai multor actori, incluzând Curtea de Apel, PCCOCS, membrii CSM și CSP.

Noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat în noiembrie curent că „cel târziu în luna mai să începem evaluarea extraordinară a judecătorilor”.


Pub