Cum protestează transportatorii din alte țări și ce obțin

PE SCURT

Transportatorii de pasageri la nivel național au organizat al treilea protest din acest an, în Piața Marii Adunări Naționale, în care au cerut majorarea tarifelor la serviciile prestate. Peste 350 de microbuze au stat parcate timp de două ore, în fața Guvernului, jumătate din cursele regulate de pasageri și-au suspendat activitatea. Mii de pasageri au așteptat în zadar transportul în autogări. Reprezentanții Asociației Operatorilor de Transport Auto declară că transportatorii suportă pierderi, din cauză că tarifele nu au fost modificate în ultimii ani. Ei solicită Ministerului Economiei și Infrastructurii să majoreze tariful la călătorie de la 48 de bani per kilometru până la 92 de bani per kilometru.

Pe de altă parte, Ministerul Economiei și Infrastructurii a invitat transportatorii la dialog, dar a declarat că deși problema tarifară a fost neglijată pe parcursul mai multor ani, abordarea acesteia de o manieră ultimativă nu este o abordare corectă. Scumpirea tarifelor din domeniul transportului a constituit cauza protestelor din mai multe țări ale lumii. Chile, Franța, Ecuador au fost marcate în ultimii ani de manifestații stradale, unde oamenii și-au înaintat revendicările. În toate aceste cazuri transportatorii au obținut câștig de cauză.

PE LUNG

Ce se întâmplă în Moldova

Transportatorii au o singură revendicare – ajustarea de către Ministerul Economiei a tarifelor pentru serviciile regulate de transport rutier de persoane în trafic raional și interraional. Potrivit lor, ultima modificare a tarifelor a avut loc acum șase ani (obținută prin instanța de judecată) și din această cauză suportă pierderi. Asociația Operatorilor de Transport Auto a precizat că tariful la călătorie ar trebui să crească de la 48 de bani per kilometru până la 92 de bani per kilometru.

Anterior, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Economiei, transportatorii au prezentat o listă cu 17 propuneri care ar putea face ca tariful să nu crească atât de mult. În cazul în care solicitările vor fi acceptate, reprezentanții Asociației Operatorilor de Transport Auto spun că sunt gata să activeze cu 74 de bani per kilometru.

Citește și „Transportatorii auto cer majorarea tarifelor. Explicăm de ce și cu cât”

În opinia economistului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, evitarea revendicărilor transportatorilor nu soluționează problema, dar o aprofundează și mai mult. Desigur cea mai simplă soluție este majorarea bruscă a tarifelor, dar această soluție nu este și cea mai bună.

Ioniță a declarat că majorarea tarifelor parțial este argumentată economic, dar cel mai mult tarifele cresc din cauza unui sistem dezorganizat. El chiar a formulat trei soluții pentru remedierea situației: soluția imediată: anularea restricțiilor de vârstă la importul de autobuze, soluția pe termen mediu: depolitizarea reglementării prețurilor la transportul public și soluția pe termen lung: regândirea rețelei de transport interurban.

„Suntem conștienți de faptul că problema tarifară din domeniu este una ce a fost neglijată pe parcursul mai multor ani. Totodată, considerăm că abordarea acesteia de o manieră ultimativă fără a lua în calcul calitatea și siguranța serviciilor pentru călători nu este o abordare corectă”, a menționat la rândul său ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi.

Ultima dată tariful a fost ajustat în 2014, când a fost ridicat până la 0,48 lei/km. Tariful precedent a fost de 0,38 lei/km și a funcționat din 2009. Expertul

Cum a fost în Chile: Războiul străzilor pentru 4 cenți

În luna octombrie, chilienii au ieșit în stradă. Cauza? Creșterea prețurilor de metrou cu 30 de pesos (0,04 dolari ) de la 800 la 830 pesos. Pentru cetățeni, creșterea tarifului la metrou a devenit motivul pentru a exprima nemulțumirea, care s-a acumulat de ani buni. Astfel, Chile a fost copleșită de protestele în masă. Deplasările în transportul public pentru chilieni este un subiect special, deoarece în fiecare lună „răpește” o parte semnificativă din bugetul familiei.

Inițial, tinerii au început să sară masiv peste barele de acces din metro, ca să nu plătească tarifele majorate, din care cauză erau reținuți de polițiști. Fenomenul a luat amploare și s-a transformat în confruntări.  De asemenea, protestele s-au răspândit și în mai multe orașe ale țării. La sfârșitul lunii octombrie, peste un milion de oameni au ieșit pe străzile din Santiago. În confruntările cu forțele de ordine, cel puțin 20 de persoane au fost ucise, peste 2 500 au fost rănite și peste 5 000 au fost arestate.

Aceasta în condițiile în care, economia din Chile este considerată poate cea mai puternică din toată America de Sud, țara are cel mai înalt nivel de PIB de pe continent, dar în lume ocupă locul 56 conform FMI la sfârșitul anului 2018.

Reacția autorităților: în 16 regiuni din Chile a fost declarată stare de urgență. Președintele a fost de acord să deruleze un șir de reforme în acest domeniu, iar ulterior Senatul  a anulat scumpirea tarifelor. De asemenea, președintele țării a concediat 8 miniștri din guvern, inclusiv ministrul de Interne.

Franța

În aceste zile, capitala Franței este marcată de un șir de proteste împotriva sistemului de pensionare. Acțiunea a paralizat circulația transportului public. Totuși, trebuie de remarcat că valul de proteste a început acum un an, când inițial transportatori, dar apoi și alți angajați, s-au arătat nemulțumiți de creșterea prețurilor la combustibil.

Astfel, în noiembrie 2018, în Franța a început o mișcare protestatară, care s-a extins ulterior în țările vecine. Simbolul acestei mișcări erau vestele reflectorizante galbene. În timpul protestelor, aproximativ 11 persoane au murit, peste 4 000 au fost rănite.

Reacția autorităților: guvernul francez a anulat impozitul pe combustibil și a impus un moratoriu temporar la creșterea prețurilor, a redus și impozitele pe combustibil și motoare. Astfel, anul trecut Guvernul francez a introdus moratoriu privind creșterea impozitului pe combustibil pe o perioadă de timp de șase luni. Presa franceză titra că prețul motorinei în Franța a crescut cu 20% – până la 1,51 euro pe litru, cel mai mare de la începutul anilor 2000.

Ecuador

La 15 octombrie, autoritățile din Ecuador au anunțat că a fost anulată decizia de creștere a tarifelor la transportul de pasageri, costurile biletelor revenind la la nivelul anterior. Anularea scumpirii tarifelor la transport a avut loc după mai multe zile de protest în țară.

Astfel, liderul ecuadorian Lenin Moreno a retras decretul prin care au fost anulate subvențiile de stat pentru combustibil și care a dus la creșterea prețurilor la benzină. În urma acestui decret, a fost înregistrată creșterea cu 30 la sută a costului biletelor de transport, ceea ce i-a indignat pe locuitorii țării.

De notat că, după anularea subvențiilor guvernamentale pentru combustibil, și scumpirea benzinei țara a fost cuprinsă de proteste masive. Președintele țării Moreno a fost nevoit să părăsească capitala Quito și să mute guvernul într-un alt oraș, dar deja pe 12 octombrie s-a așezat cu activiștii la masa de negocieri. Cel puțin 8 persoane au fost ucise la proteste, aproximativ 1,3 mii au fost rănite, iar alte 1,2 mii au fost arestate.

Rusia

Sporadic, în ultimii ani, în mai multe regiuni ale Rusiei au loc acțiuni de protest împotriva scumpirii tarifelor la transportul de pasageri.

Cel mai recent a avut loc pe 8 decembrie în orașul Sankt Petersburg, unde a avut loc un miting, după ce guvernatorul regiunii a aprobat majorarea tarifelor de călătorie în transportul public. Polițiștii au reținut mai mulți activiști pentru că țineau în mâini pancarte care au fost considerate drept o insultă în adresa autorităților. În Sankt Petersburg, după Anul Nou, tarifele pentru transport în comun vor crește. Prețul unui bilet în metrou va crește de la 55 la 60 de ruble, iar în transportul terestru de la 40 la 50 de ruble.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.