Cum să-ți anunți apropiații că ești HIV pozitiv

PE SCURT

Prejudecățile și dezinformarea cu privire la virusul imunodeficienței umane, precum și sindromul imunodeficienței dobândite, influențează  opinia multora chiar în zilele de astăzi. Dar această conversație este cu adevărat importantă – eliberează de povara tainei și te poate ajuta să găsești sprijin. De aceea, dacă ești HIV-pozitiv și dorești să-ți anunți apropiații, poți planifica mai multe acțiuni pentru a-ți facilita această sarcină.

PE LUNG

Cu excepția cazurilor dictate de lege, nu ești obligat/ă să spu nimănui despre starea ta, cu excepția partenerilor tăi sexuali și/sau soților și celor cu care împarți echipamentul injectabil. În toate celelalte cazuri, doar tu decizi dacă vorbești sau nu despre starea ta.

  • Să ai grijă de tine, în primul rând. Desigur, oricât de aproape sunt persoanele cărora alegi să le spui, nimeni nu îți poate garanta că reacția lor nu te va răni.

Prin urmare, este o idee bună să cauți sprijin emoțional și consiliere în organizații și grupuri de ajutor pentru persoanele cu HIV, aceasta în caz dacă îți este teamă că persoana iubită se te întrista, va fi nervoasă sau va începe să se comporte agresiv.

  • Posibilitatea de a împărtăși cu cineva și de a fi deschis cu privire la statutul tău – este o experiență foarte importantă.

Dacă totul merge bine, te vei consolida relația cu această persoană și o să poți apela la ea pentru ajutor într-un moment dificil.

  • Cum să o spui? Cel mai bine într-un mediu calm și confortabil, un loc sigur pentru ambii.

Încercați să ghiciți momentul în care conversația dvs. este puțin probabil să fie întreruptă și nu va fi nevoie să vă grăbiți să terminați. Dacă acest lucru nu este posibil, alegeți cele mai confortabile condiții pentru dvs. După anunț, trebuie să acordați timp pentru ca interlocutorul să „digere” informația.

Citește și „HIV pozitivă și fericită”

  • După ce ai așezat persoana, spunând că vrei să-i vorbeștii, ce trebuie să spui?

Stăpânește-ți emoțiile – cu cât vei vorbi mai calm, cu atât interlocutorul va reacționa mai calm. Nu prezenta acest lucru într-o lumină tragică – ai nevoie ca veștile să fie percepute ca fiind normale. Diagnosticul tău nu te determină. Trebuie să începi această conversație acceptând deja ceea ce ți s-a întâmplat.

  • Este posibil să-ți asumi și un rol instructiv

Fii pregătit/ă pentru întrebări și neînțelegeri. Ar fi util să ai surse informative pe care să le poți partaja. Este posibil ca interlocutorul să nu știe cum se transmite HIV și cum se tratează, s-ar putea să se teamă că nu ai decât un timp scurt pentru a trăi sau că ești lipsit/ă de posibilitatea de a intra într-o relație sau de a începe o familie.

Dacă ești în preajmă și găsești puterea și răbdarea pentru a risipi concepțiile greșite și pentru a explica fapte concrete, este mai puțin probabil ca interlocutorul tău să reacționeze negativ.

  • Cum să le spui copiilor tăi?

Practica cu copiii este, în principiu, identică cu cea referitoare la adulți. Principalul este să înțelegi cât de matur este copilul tău înainte de a-i vorbi că ești purtător/oare HIV.

După cum am menționat mai sus, începe conversația cu date documentate la acest subiect. Fii pregătit/ă pentru întrebări și necesitatea de clarificări, asigură-ți copilul că nu trebuie să-și facă griji cu privire la contaminare. Ar fi o idee bună să îi oferi copilului sprijinul unui expert, cu care ar putea vorbi în lipsa ta. Copilului i-ar putea fi jenă să pună anumite întrebări, de teamă să nu te jignească.

Dacă copilul s-a născut înainte de punerea diagnosticului și ultimul test HIV negativ a fost înainte de nașterea lui, pregătește-l că ar putea fi testat.

  • Trebuie să anunți angajatorul?

Depinde în totalitate de dorința ta, doar dacă nu lucrezi într-un loc în care crește riscul de transmitere a virusului (spital, laborator). Trebuie să ții minte, de asemenea, că dacă anunți despre starea ta, ai dreptul la confidențialitate – acest lucru nu trebuie indicat în niciun dosar sau fișier.

HIV nu trebuie să fie un obstacol în activitățile profesionale, acest lucru vă este garantat de lege. În principiu, informarea tête-à-tête a conducerii ar fi un plus, deoarece din când în când va trebui să părăsești locul de muncă în legătură cu tratamentul, astfel încât să nu existe neînțelegeri și pretenții.

Dacă credeți că drepturile dvs. sunt încălcate din cauza statutului HIV, poți contacta un avocat privat pentru ajutor, precum și centrele de asistență, de exemplu, asociația noastră Inițiativa Pozitivă.

Fii pregătit/ă pentru reacții negative. Din păcate, nu toți vor avea atitudini pozitive. Prieteni, potențiale interese de dragoste vor fi pierdute, dar amintește-ți că dacă o persoană nu vede în spatele statutului tău de HIV o personalitate, atunci locul acesteia nu este lângă dumneavoastră.

Cea mai mare parte a fricii provine din necunoaștere. Vei fi surprins/ă cât de mulți oameni vor dori să vorbească despre acest lucru, să obțină mai multe informații, să se simtă ușurați în această privință. Iar dacă o persoană refuză să se informeze de dragul tău, atunci cât de mult contează relația vostră?

Sursa: positivepeople.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare