Ce trebuie să știi despre divorțurile în Moldova

PE SCURT

Raionul Anenii Noi a înregistrat cele mai multe divorțuri în anul 2018: 446. În timp ce în același an au fost înregistrate 710 căsătorii. Totuși, cea mai mare rată a divorțului din țară o are raionul Rezina: 5,45%, în timp ce rata pentru țară este de 4,0%. Cea mai mică rată de divorț o are raionul Leova: 1,4%.

De asemenea, în ultimii doi ani, au fost făcute modificări în legislație, astfel încât acum poți să divorțezi prin trei căi, chiar dacă ai copii și avere de împărțit. De asemenea, după divorț ai putea să rămâi fie cu jumătate de avere, fie doar cu casa moștenită de la străbunica, de exemplu în s. Trebisăuți, Briceni.

Mai mult, există o serie de circumstanțe în care, după divorț, unul dintre foștii soți trebuie să aibă grijă de fostul partener.

PE LUNG

Potrivit Biroului Național de Statistică, rata de divorţialitate a fost instabilă în ultimii ani, înregistrând valori care au fluctuat între 3,4 divorţuri la 1000 locuitori în anul 2017 și 4,0 divorţuri la 1000 locuitori în anii 2015 și 2018.

12 601 divorțuri în anul 2008

10 721 divorțuri în anul 2018

Biroul Național de Statistică scoate la iveală o tendință în rândul căsătoriilor și divorțurilor: trecerea treptată de la căsătoriile timpurii la cele târzii (amânate) a determinat şi o creștere a vârstei medii la divorţ. Astfel, vârsta medie la persoanele care au decis să divorțeze a crescut, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Vârsta medie a soților, pentru anului 2018:

39,9 ani vârsta medie a bărbaților divorțați

36,8 ani vârsta medie a femeilor divorțate

Raionul Anenii Noi și-a păstrat în ultimii zece ani rata înaltă de divorțuri. La 83 100 de oameni din raion au divorțat 455 de cupluri (2008). Și raionul Rezina prezintă aceeași tendință: în ultimii zece ani rata divorțurilor a crescut cu 0,2% și s-a menținut la un nivel de peste 5,2% de divorțuri. A crescut rata divorțurilor considerabil în raionul Căușeni. Zece ani în urmă au fost 284 divorțuri la 92 900 de oameni, iar în 2018 au fost 409 la 89 900 de oameni.

Raionul Leova a micșorat considerabil rata de divorț. Dacă în anul 2008 s-au despărțit 122 de cupluri, în 2018 s-au despărțit doar 22. De asemenea, Găgăuzia a demonstrat o micșorare a ratei de divorț de la 5,58% (2008) la 2,09% (2018).

Vreau să divorțez. Unde mă adresez și ce documente sunt necesare

În ultimii doi ani au fost făcute modificări în Codul Familiei Republicii Moldova. Acum, există în total trei căi de a divorța de partener:

  1.  La organul de stare civilă, în baza acordului comun al soţilor, în cazurile în care între aceștia nu există neînțelegeri referitoare la partajul proprietății comune în devălmășie, la întreținerea, educația și domiciliul copiilor minori comuni sau la întreținerea unuia dintre soți. Soții participă la desfacerea căsătoriei în condiţiile Legii nr. 100/2001 privind actele de stare civilă. Documentele de care ai nevoie ca să depui o cerere de divorț la Agenția Servicii Publice.
  2. La notar, conform acelorași principii de desfacere a căsătoriilor la oficiul de stare civilă.
  3. Pe cale judecătorească, dacă soţii au copii minori comuni și nu au ajuns la un acord privind întreținerea, educația și domiciliul acestora. Pe aceeași cale se face divorțul dacă unul dintre soț nu-și dă acordul.

Ce poate să se întâmple după divorț

Trebuie să știți că, conform Codului Familiei Republicii Moldova, averea acumulată de către cei doi soți se împarte egal între ei în cazul unui divorț. Bunurile care au aparținut fiecăruia dintre soți până la încheierea căsătoriei și bunurile primite în dar, obținute prin moștenire sau în baza altor convenții gratuite de către unul dintre soți în timpul căsătoriei, sunt proprietate personală a fiecăruia dintre soți.

Este important de știut că, în lipsa acordului soției, soțul nu poate cere desfacerea căsătoriei în timpul gravidității acesteia și timp de un an după nașterea copilului dacă acesta s-a născut viu și trăiește.

De asemenea, Codul Familiei spune că fostul soț are dreptul la întreținere după divorț în următoarele cazuri:

  1. fosta soţie în timpul gravidităţii;
  2. fostul soţ, care necesită sprijin material, ocupat cu îngrijirea copilului comun timp de 3 ani după nașterea acestuia;
  3. fostul soţ, care necesită sprijin material, ocupat cu îngrijirea copilului comun cu destabilizată până la vârsta de 18 ani sau a copilului comun cu divizibilități severe din copilărie;
  4. fostul soţ, care necesită sprijin material, devenit inapt de muncă în timpul căsătoriei sau timp de un an după desfacerea acesteia;
  5. fostul soţ care necesită sprijin material şi a atins vârsta de pensionare, în termen de cel mult 5 ani din momentul desfacerii căsătoriei, dacă soţii au fost căsătoriţi cel puţin 15 ani.

În momentul înregistrării divorțului, soții pot păstra numele de familie ales la încheierea căsătoriei sau pot reveni la numele de familie purtat până la încheierea acestei căsătorii.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.