Image-Description
Ambasadorul Ucrainei la București: Nu există limba moldovenească. Cei din România și Moldova vorbesc o singură limbă
Politic 12 decembrie 2019, 10:02 | 5100

Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, declară că pentru ucraineni nu există limba moldovenească. Cei din România și Moldova vorbesc o singură limbă, subliniază diplomatul.

Într-un interviu pentru HotNews.ro, Oleksandr Bankov a fost întrebat cum a învățat limba română.

„Când am intrat la Facultate, ni s-a oferit un experiment. Am intrat cu limba franceză, a doua era engleză, ni s-a propus limba română ca un experiment. Așa am ajuns să învăț limba. Am protestat de la început, am dat o declarație la decanat. Până la urmă decanul a reușit să ne explice că e o mare oportunitate până la urmă”, a răspuns șeful misiunii diplomatice ucrainene din România.

Oleksandr Bankov spune că nu este convins că toată lumea din Republica Moldova va accepta faptul că există o singură limbă – cea română. El, însă, accentuează: „Nu noi am introdus în Constituția lor limba moldovenească. Importantă e poziția celor de acolo - politicieni și populație. (...) Sunt două state, da, dar e o singură limbă vorbită - limba română”.

Vorbind despre dilema împărțirii între români și moldoveni în comunitățile românofone din Ucraina, ambasadorul afirmă că aceasta este o moștenire a URSS.

„În Ucraina este rezultatul moștenit din perioada sovietică - sunt cetățeni ucraineni românăfoni care se autoidentifică moldoveni. La ultimul recensământ în 2001 proporția a fost de aproape 180.000 de români și 240.000 care s-au atuoidentificat ca moldoveni - e dreptul lor”, declară diplomatul ucrainean.

În alt context, Oleksandr Bankov avertizează că ceea ce se întâmplă în Ucraina creează un risc foarte mare și pentru alții, deoarece „dacă dispare mâine Ucraina cu aspirațiile sale europene și euroatlantice, de fapt frontiera Rusiei se va muta la frontiera cu România". "Ce se întâmplă în Ucraina e o proiecție a Rusiei față de fostul spațiu socialist, revenirea la zona de influență pe care Uniunea Sovietică a avut-o. Polonia a înțeles, România a înțeles. Riscurile în Occident sunt mai puțin resimțite. Ei nu simt ce înseamnă a fi ținta unui atac, chiar dacă nu e direct, dar hibrid", a mai spus diplomatul.

Opinia ta contează. Comentează!