Image-Description
În trei ani, cetățenii R.Moldova au achitat 9,5% din miliardul furat. Statul a recuperat ZERO (STUDIU)
Economic 12 decembrie 2019, 14:09 | 2325

În primii trei ani după ce Guvernul Filip a decis să transforme în datorie de stat creditele de urgență oferite de Banca Națională a Moldovei (BNM) celor trei bănci devalizate - BEM, BS și Unibank - cetățenii Republicii Moldova au achitat 9,5% din miliardul furat, potrivt calculelor prezentate de Centrul de Politici și Reforme (CPR).

Experții Centrului amintesc că pentru a întoarce datoria către BNM, guvernul a decis să transforme suma împrumutului în datorie publică, iar Parlamentul a adoptat Legea nr. 235 din 3 octombrie 2016. Au fost emise obligațiuni de stat, iar guvernul va plăti din buget, până în anul 2041 împrumutul, plus dobânda, cu bani care vin din impozitele cetățenilor.

Prima plată de 668 milioane lei a fost efectuată în octombrie 2017. În 2018, au fost achitate încă 827 milioane lei. Pentru 2019, suma plătită a fost 844 milioane de lei. Până în 2041 se vor achita peste 24,5 miliarde lei. Toate băncile au falimentat, iar datoria nu a fost pusă pe proprietarii sau administratorii lor, ci pe toți cetățenii, notează CPR.

„În timp ce noi plătim pentru furt, în patru ani, autoritățile nu au recuperat nimic din miliardul furat”, subliniază autorii studiului.

Au fost înregistrate unele venituri din procesul de lichidare a celor trei bănci comerciale. În 2013, aceste trei bănci raportau active în sumă de aproape 20 miliarde lei, înainte de împrumutul BNM. Din lichidare s-au înregistrat venituri de puțin peste 1 miliard de lei. În tot acest răstimp, Ministerul Finanțelor încearcă să ne convingă că această sumă reprezintă „active recuperate”, ceea ce este un fals. Informația a fost preluată în repetate rânduri și de mass-media. CPR Moldova reiterează că ZERO lei au fost recuperați din miliard.

Anterior, CPR Moldova a cerut de mai multe ori Ministerului Finanțelor să nu mai prezinte informația precum că veniturile din lichidarea băncilor sunt active recuperate, însă autoritățile au continuat să le denumească anume în acest fel. CPR insistă în continuare în a declara că, chiar dacă, în procesul de lichidare, sediile băncilor se vând la un preț bun și statul încasează veniturile, „miliardul rămâne furat și nerecuperat”.

Opinia ta contează. Comentează!