Expert rus: Viitorul energetic al Moldovei arată destul de sumbru

by D M
Distribuiti mai departe...

Viitorul energetic al Moldovei arată destul de sumbru. De această opinie este expertul rus al companiei petroliere „MOL Group”, Victor Katona.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat într-un studiu pentru portalul Eurasia.Expert că „datoria Moldovei pentru gaze continuă să crească, securitatea livrărilor depinde în totalitate de soluţionarea conflictului de gaze ruso-ucrainean, iar trei sferturi din veniturile de tranzit dispar pentru totdeauna”.

„Tranzitul este punctul dureros pentru partea moldovenească, deoarece punerea în funcţiune a conductei Turkish Stream în trimestrul patru al anului 2019 practic va reduce la zero toate volumele de tranzit de gaze prin teritoriul Moldovei către Turcia. Anual, prin sistemul de transport al gazelor din Moldova se pompează circa 11-13 mlrd. metri cubi de gaze, ceea ce corespunde în medie cu 75% din volumul total al gazului tranzitat. Deoarece nu va mai fi necesară furnizarea gazelor către Turcia prin conducta transbalcanică, veniturile din tranzit ale Moldovei vor fi generate exclusiv de exportul către România şi Bulgaria, al cărui volum total variază între 4-4,5 mlrd. de metri cubi. Şi asta în ciuda faptului că datoria „Moldovagaz” faţă de „Gazprom” continuă să crească, ajungând la 1 iulie 2019 la nivelul de $6,44 mlrd.”, a amintit expertul.

Însă, potrivit lui, „în umbra unui conflict major (ruso-ucrainean – „I.”), mica Moldovei a reuşit să negocieze la timp cu „Gazprom” prelungirea contractului actual, care, ca şi contractul de zece ani cu „Naftogaz”, urmează să expire pe 31 decembrie 2019″.

El a subliniat că „principalul dezavantaj al balanţei energetice a Moldovei este lipsa surselor proprii de energie şi dependenţa sută la sută de livrările de gaze ruseşti”.

„Se poate spune că în Europa nu este doar o ţară care depinde, la fel, de livrările „Gazprom”, dar Moldova nu are posibilitatea să pompeze volumele necesare de gaze pentru sezonul de iarnă, ceea ce o face şi mai vulnerabilă la orice întrerupere a aprovizionării”, a remarcat expertul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...