(video) Premieră în SUA: Noua, a 12-a generaţie Chevrolet Suburban şi a 5-a generaţie Chevrolet Tahoe

Premieră peste ocean în această pentru noi noapte. General Motors sau mai bine spus marca sa – Chevrolet – a pregătit pentru debut noile generaţii ale SUV-urilor full-size Chevrolet Suburban şi a modelului derivat scurtat Chevrolet Tahoe.

Cele mai vândute maşini din acest segment au devenit mai moderne, arată mai impunător şi vin pe piaţă în cel mai scurt timp cu un set de tehnologii şi dotări noi, printre care o nouă suspensie complet independentă şi un nou motor diesel!

Nu este un secret că noile SUV-uri care stau pe un şasiu tip cadru sunt unificate la scară largă cu noua generaţie a pickup-ului Chevrolet Silverado care iată-iată că deja împlineşte doi ani de la prezentare. În plus față de componente şi tehnologii, modelele vor avea în comun nu doar o parte din panourile caroseriei, ci şi un design aproape similar al părţii frontale.

Totuşi, o deosebire este că pe SUV-uri noile faruri nu sunt aranjate la două nivele diferite, de la pickup fiind preluate doar luminile de zi şi a lor semnătură.

Însăşi farurile principale sunt LED, la fel ca şi noile stopuri, iar grila de radiator, logoul (finisare), precum şi bara de protecţie frontală pot fi diferite în dependenţă de model şi nivel de echipare. Gama de jante din aluminiu cuprinde modele cu dimensiuni de 18, 20 sau chiar 22 de inci.

Vehiculele premium cu capacităţi de a ieşi şi în off-road au fost instalate pe un şasiu cadru nou, ranforsat, care a permis şi coborârea podelei în cabină.

Tahoe a devenit vizibil mai mare decât predecesorul său: ampatamentul a crescut cu 125 mm (până la 3.071 mm), iar lungimea totală – cu 169 mm (până la 5.351 mm). Lățimea (2.058 mm) și înălțimea (1.927 mm) pe acest fundal aproape că nu s-au schimbat.

Suburban-ul a crescut și el în dimensiuni dar nu atât de mult: ampatamentul a fost întins cu încă 105 mm (până la 3.407 mm), iar lungimea cu alţi 32 mm (până la 5.732 mm)!

Creșterea în ampatament şi lungime respectiv au dus şi la modificări a compartimentelor de încărcare. În noul Tahoe, aranjamentul interior este distribuit uniform între al treilea rând de scaune (unde pasagerii se vor bucura de 40% mai mult spațiu pentru picioare!) şi portbagajul său, al cărui volum a crescut de la 433 la 733 litri, conform metodicii americane de măsurare SAE.

La fel, Chevrolet Suburban se mândrește cu un al treilea rând de scaune mai spațios, dar compartimentul din spatele său nu s-a schimbat mult în volum: 1.164 de litri în loc de 1.113 cât oferea generaţia anterioară.

Creșterea lungimii, însoțită de o înălțime interioară crescută și un mecanism de pliere optimizat pentru scaune, a crescut semnificativ capacitatea maximă de încărcare a bagajelor. Modelul Tahoe cu scaunele rabatate din al doilea şi al treilea rând poate pune la dispoziţie un volum total de 3.479 litri (+30%), în timp ce Suburban deține un record absolut în segment – 4.097 litri (+19%)!

Apropo, scaunele din al doilea rând au primit acum capacitatea de a fi reglabile longitudinal într-un interval de 254 mm, iar la alegere poate fi instalată fie o banchetă cu trei locuri (în echipare de bază), fie opţional două scaune individuale. În total maşinile pot transporta până la opt pasageri.

Despre partea frontală a habitaclului. Cei de la Chevrolet au considerat că încă nu este timpul de trecut la panouri de bord complet digitale şi au lăsat unul la modă cu ceasuri analogice (până la şase pot fi în spatele volanului), un controller rotativ pentru controlul farurilor şi o abundență de butoane fizice pe consola centrală.

Cu toate acestea, o noutate absolută este că dezvoltatorii au renunţat la imensa manetă de după volan care îndeplinea rolul unui levier al cutiei de viteze. Acest lucru a fost considerat deja învechit şi iată că s-a găsit o soluţie destul de optimă: în imediata apropiere, în dreapta volanului, a fost instalată o casetă de control cu butoanele modurilor transmisiei automate, pe care apropo există şi taste “+ şi -” pentru comutarea manuală a treptelor. Simplu şi interesant.

În nivel de echipare de bază clienţii vor primi o maşină cu un ecran tactil de 10 inci al sistemului multimedia (cu suport Apple CarPlay și Android Auto) și un afișaj modest de 4.2 inci între ceasurile analogice din spatele volanului. Opţional însă se oferă un ecran de tocmai 8 inci în panoul de instrumente (care înlocuieşte şi patru din ceasurile analogice mici), un head-up display care proiectează pe parbriz informaţiile pe o suprafaţă de 15 inci şi un sistem multimedia individual pentru pasagerii din spate, două ecrane tactile de 12.6 inci putând fi instalate în spatele tetierelor scaunelor din primul rând.

La alegere vor exista șase nivele de echipare: LS și LT “obișnuite”, Z71 cu mai multe dotări şi elemente de protecţie pentru acces uşor în off-road, RST cu dotări şi aplicaţii vizuale care să facă maşinile să arate mai sportive, precum și cele de top Premier și High Country. Printre opțiuni se numără un Wi-Fi Hotspot, un acoperiș panoramic, tocmai nouă camere pentru un sistem de supraveghere la 360 de grade (inclusiv una pentru a fi montată pe remorcă), o oglindă retrovizoare interioară digitală și un set de sisteme/asistenți electronici (în jur de 30), printre altele.

Trecând la partea tehnică, principala noutate anunţată este introducerea unei noi suspensii spate independente. În nivel de echipare de bază se oferă arcuri și amortizoare pasive pentru toate roţile, însă contra cost, ca și înainte, se poate comanda o suspensie Magnetic Ride Control cu amortizoare adaptive a căror rigiditate poate fi schimbată. În plus, în premieră absolută, noile Tahoe şi Suburban pot avea o suspensie pneumatică adaptivă prin care şi garda la sol poate fi schimbată într-un interval de 102 mm!

Sub capotă sunt doar trei motoare la alegere, printre care şi un turbo diesel! Un astfel de tip de motor nu a mai fost instalat pe ambele maşini de aproape 20 de ani:

  • O unitate diesel Duramax cu şase cilindri în linie şi un volum de 3.0 litri cu 281 CP și 623 Nm.
  • Un V8 natural aspirat folosit şi anterior, dar acum modernizat cu sistem de injecție directă a combustibilului, un schimbător de faze pe singurul arbore cu came și un sistem de deconectare a cilindrilor la sarcini mici, printre altele.
  • Versiunea V8-ului pe benzină cu volum de 5.3 litri produce 360 CP şi 519 Nm de cuplu, iar cea cu volum de 6.2 litri (426 CP şi 623 Nm) a fost proiectată pentru maşinile în echipare de top High Country.

Toate motoarele sunt cuplate la o cutie de viteze automată cu zece trepte Hydra-Matic 10L80, dezvoltată împreună cu cei de la Ford. Așa cum este obișnuit în America, versiunile de bază ale noilor modele vor fi oferite cu tracţiune spate, iar opţional se poate opta pentru o tracţiune integrală cu un ambreiaj pentru conectarea punţii faţă și un reductor.

Noile generaţii Chevrolet Tahoe și Suburban vor fi produse în continuare la uzina GM din Arlington, Texas, în care s-au investit 1.4 miliarde de dolari în modernizarea care s-a făcut în ultimii patru ani. Producția într-o etapă de testare a fost deja lansată, dar SUV-urile de nouă generație pentru piața americană vor apărea la dealeri abia după jumătatea lui 2020.

Lansarea acestor giganţi este şi un semn clar că urmează şi prezentarea noilor GMC Yukon şi Cadillac Escalade. Staţi aproape!

(foto) Chevrolet Tahoe împlineşte 25 de ani de existenţă şi experienţă

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/