/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Câte persoane au fost verificate de ARBI într-un an? S-au acumulat informații despre părinți, socri, frați și cumnați

missing
12 decembrie 2019, ora 11:30

Angajații Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) au verificat într-un an (în perioada 1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2019) 149 de persoane figurante în diverse cauze penale, pentru identificarea bunurilor infracționale pe care le au în proprietate, dar pot fi înregistrate pe rude.

Un angajat ARBI verifică informația accesând 21 de baze de date. În mediu, sunt verificate aproximativ zece persoane din cercul unui bănuit: soț, copii, părinți, socri, frați, cumnați și alte persoane apropiate.

În mediu, verificarea unei persoane durează 20 de ore. Două acumularea informației, aceasta este redactată și inclusă într-un raport de analiză, cu înaintare a unor ipoteze și concluzii.

În periaoda octombrie 2018, octombrie 2019, la ARBI au fost întocmite 112 note analitice în privința a 149 de figuranți.

Informația a fost dezvăluită în nota informativă pregătită de Centrul Național Anticorupție la un proiect de hotărâre de Guvern prin care s-a propus dublarea numărului de angajați ai instituției, pentru că există un volum mare de lucru.

Angajații ARBI spun că un instrument foarte necesar de utilizat în cadrul investigațiilor este analiza surselor deschise cum ar fi rețelele de socializare, fapt care consumă mult timp și deseori se renunță la astfel de verificări, inspectorii limitându-se doar la analiza surselor deschise.

Precizăm că Guvernul a acceptat solicitarea CNA-ului, în subordinea căruia se află ARBI-ul de a majora numărul de angajați ai instituției de la 18 la 35. Pentru salarizarea noilor angajați va fi nevoie de patru milioane de lei în 2020.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram