Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.12.2019

Ministrul Anatol Usatîi a participat la cea de-a 14-a ședință a Comisiei Interguvernamentale TRACECA

Ministrul Anatol Usatîi a participat la cea de-a 14-a ședință a Comisiei Interguvernamentale TRACECA

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a participat la cea de-a 14-a ședință a Comisiei Interguvernamentale TRACECA și la Conferința aniversară cu ocazia împlinirii a 20 de ani. Evenimentul a avut loc pe 6 decembrie 2019 la Baku, Azerbaidjan.

În cadrul Reuniunii Comisiei Interguvernamentale TRACECA s-a discutat și aprobat Raportul privind realizarea Planului de acțiune pentru 2018-2021 pentru implementarea Strategiei Comisiei Interguvernamentale TRACECA pentru dezvoltarea coridorului internațional de transport „Europa-Caucaz-Asia” pentru 2016-2026.

CIG TRACECA a discutat despre informațiile privind progresul realizării de către părțile Acordului Multilateral  a acțiunilor prioritare pentru implementarea Strategiei de acțiune regională TRACECA privind siguranța și securitatea maritimă, și protecția mediului pentru perioada până în 2021 și a recomandat ca Părțile  să continue activitățile pentru realizarea eficientă a acțiunilor în vederea obținerii unor rezultate durabile în conformitate cu cerințele crescânde ale structurilor internaționale.

De asemenea, în cadrul evenimentului a avut loc alegerea Secretarului general al Secretariatului Permanent CIG TRACECA.  Asset Assavbayev din Republica Kazahstan a fost ales Secretar general.

Totodată, ministrul Anatol Usatîi a avut întrevederi bilaterale cu Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei al Republicii Azerbaidjan. Omologii au subliniat importanța organizării celei de-a patra ședințe a Comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică, care nu s-a convocat din anul 2012.

De asemenea, Anatol Usatîi s-a întâlnit și cu Vladyslav Kriklii, ministrul Infrastructurii al Ucrainei. Omologii au discutat despre eforturile comune ale țărilor privind dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase și eliminarea restricțiilor în transportul rutier și aerian.

Vladislav Krykliy, a menționat că Ucraina este interesată de îmbunătățirea infrastructurii rutiere în punctele de trecere a frontierei de stat. Astfel, partea ucraineană a elaborat un proiect de Acord între Cabinetul Miniștrilor Ucrainei și Guvernul Republicii Moldova privind construcția unui pod rutier peste râul Nistru, în zona Yampol – Cosăuți. Proiectul în curând va fi promovat în scopul lansării construcției punctului dat.

De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost abordat subiectul cu privire la reconstrucția tronsonului de cale ferată Basarabeasca-Berezino, stabilindu-se organizarea consultărilor bilaterale pe acest subiect. 

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, TRACECA este un program de transport internațional care implică Uniunea Europeană și 14 state membre din estul Europei, Caucazian și Asia Centrală. Programul își propune consolidarea relațiilor economice, a comerțului și a transporturilor în regiunile bazinului Mării Negre, Caucazul de Sud și Asia Centrală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus