CPJ: Cel puţin 250 de jurnalişti se află în închisoare la nivel mondial. China și Turcia, în topul clasamentului

Cel puţin 250 de jurnalişti se află în spatele gratiilor la nivel mondial, pe primul loc la numărul de jurnalişti încarceraţi clasându-se China, unul dintre regimuri care tolerează prost independenţa mass-media, a deplâns miercuri un ONG pentru libertatea presei, informează AFP, transmite Agerpres.

Foto: https://cpj.org/

Mulţi dintre aceşti jurnalişti sunt acuzaţi că au fabricat „ştiri false” sau că sunt „duşmani ai statului”, a dezvăluit Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York.

Comitetul citează Turcia, Arabia Saudită, Eritreea, Vietnamul şi Iranul drept alte ţări unde exersarea profesiei de jurnalist este cu precădere riscantă.

CPJ a numărat cel puţin 48 de jurnalişti aflaţi în detenţie în China, cu unul mai mult decât în 2018.

Urmează Turcia, cu 47 de jurnalişti în detenţie. Chiar dacă numărul este mult mai mic decât în 2018 (68), nu se poate vorbi despre o ameliorare adevărată, guvernul turc reuşind să închidă peste o sută de mass-media şi să lanseze urmăriri pentru apologia terorismului, care au făcut ca numeroşi jurnalişti să-şi piardă locul de muncă.

„Zeci de jurnalişti care nu sunt încarceraţi în Turcia aşteaptă în continuare un proces al primei instanţe sau în apel, în timp ce alţii au fost condamnaţi în contumacie şi se află sub ameninţarea de a fi arestaţi dacă vor reveni în ţară”, subliniază CPJ.

Pe acest „podium” se mai află Arabia Saudită şi Egiptul, cu 26 de jurnalişti închişi în fiecare dintre cele două ţări. În Arabia Saudită, 18 dintre jurnalişti sunt închişi fără a şti ce li se impută, iar CPJ s-a declarat îngrijorat de cazurile de "bătăi, arsuri şi mâncare în mod clar insuficientă pentru prizonierii politici, printre care patru jurnalişti".

Numărul total la nivel mondial, de 250 jurnalişti plasaţi după gratii, este prea ridicat, chiar dacă el este ceva mai mic decât 255 în 2018 şi 273 în 2016.

Printre cazurile emblematice, ONG îl citează pe cel al chinezoaicei Sophia Huang Xueqin, arestată în octombrie, după ce a scris despre participarea sa la manifestaţiile prodemocraţie din Hong Kong, sau pe cel al egipteanului Mohammad Mosaed, care a trimis un tweet în timp ce internetul era tăiat în scopul limitării difuzării de ştiri despre o manifestaţie împotriva creşterii preţurilor la benzină.


Pub