În scaun cu rotile, pentru dreputurile omului. Cum luptă Dmitri Kuzuk

PE SCURT

Dmitri Kuzuk este un activist pentru drepturile omului și pentru persoanele cu dizabilități din Bender.

De-a lungul timpului a reușit să deschidă o sală de sport destinată persoanelor cu dizabilități, a reușit să implementeze diferite proiecte prin care încearcă să combată stereotipurile.

PE LUNG

Cu 26 de ani în urmă, Dmitri a avut de suferit în urma unui accident rutier care i-a schimbat viața. De atunci nu a mai putut să meargă, chiar dacă doctorii i-au dat speranță că ar putea.

Bărbatul trăiește la etajul șase al unui bloc de locuit în Bender. La început, scaunul lui cu rotile nu încăpea în ascensor. Apoi prietenii au încetat să-l mai viziteze.

Fiind singur, a început să se scufunde în cărți, a încercat să picteze, să cioplească viori sau să meșterească măști venețiene. S-a izolat în apartament timp de un an. Ulterior, și-a făcut curaj și a ieșit la plimbare. A simțit toate privirile îndreptate spre el. Dar nu mai suporta să fie singur acasă, așa că ieșea din ce în ce mai mult pe afară, la plimbare.

A înțeles că nu îi este frică de mașini, ci mașinilor le este frică de el și încearcă să îl evite. El merge pe mijlocul străzilor, pentru că pe lângă trotuare drumurile sunt ușor înclinate și este nevoit să folosească o singură mână atunci când se deplasează cu scaunul cu rotile. Ar vrea să meargă pe trotuare, dar nu sunt libere mereu și au curbe inaccesibile.

Împreună cu o organizație a persoanelor cu dizabilități a cartografiat locațiile care trebuie să fie dotate cu echipament de accesibilitate – rampe, diverse ieșiri, butoane de apel – și au fost alocați și bani.

În următorul an, ei se așteaptă să aibă mai multe facilități disponibile pentru persoanele cu dizabilități.

Sala de sport nu doar pentru sport

Dmitri a inaugurat un spațiu pentru ca alte persoane cu dizabilități să poată să iasă, să socializeze, să interacționeze și să-și ia viața de la capăt. Nu ține doar de sport, dar și de socializare.

33 de persoane cu vârsta între 10 și 50 ani frecventează sala

Pe lângă asta, sala găzduiește o dată pe săptămână copiii de la azilul psiho-neurologic. Da, ei au diferite dizabilități mintale, dar viața lor este atât de monotonă, încât dânșii sunt ca niște umbre. Ei merg, dar nu trăiesc. Și am sugerat să dezvoltăm activități sportive pentru dânșii, să le oferim antrenamente o dată pe săptămână. Acum vin la cu plăcere la sală.

„Am trecut prin asta eu însumi și știu cât de important este să ieși din casă. Știu cât de important este să existe locuri ca acest centru în care persoanele pot veni, unde toți sunt bineveniți, unde poți învăța anumite lucruri, unde poți fi între persoane care nu se vor uita la tine chiorâș sau vor arăta cu degetul spre tine, unde te poți simți normal.”

Dmitri implementează împreună cu alți activiști Programul de Bunăvoință destinat elevilor din școlile medii. Scopul principal al acestuia este de a ajuta tânăra generație să-și formeze propriile atitudini față de persoanele care sunt diferite de ei și de a arăta că toți au drepturi egale.

Dmitri Kuzuk a cooperat cu PNUD pentru a organiza turneele de tenis de masă pentru para-sportivii de pe ambele maluri ale râului Nistru, cu suportul acordat de Programul UE „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.