Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Pozdirca Doina

Ştiri / Economic

11 Dec. 2019 / 21:02

Republica Moldova va fi aprovizionată cu gaze naturale de la 1 ianuarie 2020, declaraţie

Republica Moldova va fi aprovizionată cu gaze naturale de la 1 ianuarie 2020. Asigurarea vine din partea prim-ministrului Ion Chicu, care a declarat, în cadrul unei ediţii speciale de la postul public de televiziune, că indiferent de scenariul de livrare a gazelor aplicat de autorităţi, moldovenii nu vor îngheţa de frig în această iarnă, relatează Moldova 1.

Potrivit oficialului, contractul în valoare de 50 de milioane de dolari, semnat astăzi cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, prezintă, de fapt, o scrisoare de garanţie, în cazul în care ţara noastră nu va mai primi gaze prin traseul tradiţional. Cu toate acestea, Ion Chicu, se declară optimist, şi spune că după Summit-ul de la Paris, există mari şanse ca Ucraina şi Rusia să ajungă la un numitor comun în acest sens.

„Cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare noi putem contracta volume de gaz natural de la furnizori independenţi, fie din Ucraina, fie din Europa şi pentru aceasta avem nevoie de această garanţie financiară pe care o emite Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Deci nu este vorba de oferirea de bani, de suport, este o scrisoare de credit. După negocierile, tratativele care au avut loc pe 9 decembrie la Paris între conducătorii Rusiei şi Ucrainei, eu cred că avem mai mult optimism în ceea ce priveşte atingerea unui consens. Nu este motiv de îngrijorare. Dacă nu prin traseul tradiţional, atunci vom activa unul dintre cele trei scenarii de rezervă”, a spus Ion Chicu.

Comentarii