(video) Premieră: Noile Audi RS 5 Coupe şi RS 5 Sportback facelift

Pe final de an Audi a decis să actualizeze şi modelele RS 5 Coupe şi RS 5 Sportback a căror generaţie actuală iată că păşeşte în al doilea şi ultimul ciclu de viaţă. Peste 4-5 ani le vom vedea într-o interpretare complet nouă, însă până atunci vor arăta astfel.

Facelift-ul pentru aceste maşini de performanţă vine la trei luni după ce modelele A5 şi S5 l-au primit.

“Revizuirea lui RS 5 Coupe și RS 5 Sportback marchează o concluzie de succes a celei de-a 25-a aniversări de la introducerea primului model RS (RS 2 Avant) și reînnoirea gamei noastre de modele. Datorită sistemului standard de tracţiune integrală permanentă quattro, acestea ocupă o poziție specială în segmentul lor”, a declarat Oliver Hoffmann, directorul general al Audi Sport GmbH.

https://www.youtube.com/watch?v=2fbNeSVtlCA

Designul rafinat al exteriorului celor două modele RS 5 este recunoscut la prima vedere. Grila Singleframe a devenit mai largă și mai plată. Cu acest aspect curat, urmează designul celor pe care le au frați săi mai mari, RS 6 Avant și RS 7 Sportback. Pseudo prizele de aer dintre grilă şi capotă amintesc de clasicul Audi Sport quattro din 1984.

Arcurile roților, cu 40 de milimetri mai late decât pe un A5 obişnuit, conferă modelelor RS 5 un aspect impresionant. Farurile opţionale matrix LED cu tehnologie Audi laser light au un fundal interior negru, fiind unul dintre elementele care le diferenţiază clar de maşinile de bază non-sport. Mai jos, prizele de aer de pe bara de protecţie, puternic conturate, au primit o nouă formă pentagonală.

Au fost, de asemenea, reproiectate pragurile laterale și bara de protecţie spate cu difuzor integrat şi două terminaţii ovale de eşapament, designul acestei părţi componente fiind preluat de la cele mai noi modele RS de top. Pachetele gloss black, matt aluminum şi carbon styling, sunt menite să scoată în evidenţă unele părţi prin finisarea lor într-o culoare neagră lucioasă, similară aluminiului mat sau fibrei de carbon (în ultimele două cazuri fiind aplicate inserţii din materiale reale).

Cele patru inele și siglele RS pot fi finisate într-o culoare neagră la cerere. Culorile Turbo blue şi Tango red au fost adăugate în paleta de culori generală. Coupeul doar este prevăzut din uzină cu un acoperiș din fibră de carbon care scade greutatea vehiculului cu puțin sub patru kilograme.

În habitaclu, liniile orizontale și culorile închise domină interiorul modelelor revizuite. Scaunele sport RS sunt acoperite cu Alcantara și cu piele standard sau cu piele fină Nappa ca opțiune. Pachetul RS design cu accente roșii sau gri este disponibil la cerere. Elementele de control, cum ar fi volanul și levierul cutiei de viteze, precum și inserţii de suport a genunchilor pasagerilor faţă de pe tunelul central sunt acoperite cu Alcantara cu cusături contrastante roșii sau gri.

Noul concept de operare al celor două modele RS 5 este concentrat pe un ecran tactil de 10.1 inci pe care rulează cea mai nouă versiune a sistemului multimedia MMI. Ecranul mare, liber, cu feedback acustic, este ușor înclinat către șofer. Iar dacă sistemul de infotainment de top MMI navigation plus este ales, un monitor RS specific oferă șoferului informații despre temperatura motorului, accelerația longitudinală și laterală, diferențialul sport quattro, presiunea în anvelope și temperatura anvelopelor.

Un panou de bord digital opţional Audi virtual cockpit plus (ecran de 12.3 inci, standard Audi virtual cockpit), șoferul poate selecta între mai multe ecrane – unul dintre ele este cu design specific RS, care afișează turometrul sub forma unei scări care mai arată momentul oportun de schimbare a treptelor. Mai mult, când șoferul folosește butonul modului RS de pe volan pentru a selecta unul dintre cele două noi moduri RS individuale, ecranul cu design specific RS se deschide și afișează valorile maxime ale accelerației g, de exemplu. Un head-up opțional oferă, de asemenea, o grafică exclusivă RS.

Sistemul de infotainment de top MMI navigation plus folosește o nouă unitate principală de control, platforma de infotainment modular de a treia generație (MIB 3), pentru numeroasele funcții. Portofoliul Audi connect adaugă numeroase servicii online pentru navigaţie. Unele dintre cele peste 30 de sisteme disponibile de asistență şi protecţie sunt la bord standard. Celelalte sunt disponibile fie ca opțiuni individuale, fie combinate în pachetele Drive și Park.

Sub capotă nu s-a intervenit. A rămas acelaşi agregat TFSI V6 twin-turbo de 2.9 litri care produce 450 de CP şi 600 Nm de cuplu de la 1.900 rpm. Ambele maşini pot realiza sprintul 0-100 de km/h în 3.9 secunde şi pot rula cu maxim 250 de km/h sau 280 de km/h dacă se optează pentru această opţiune de mutare a limitatorului de viteză.

Un tiptronic cu opt viteze cu schimbare rapidă direcționează puterea motorului către tracțiunea integrală permanentă quattro. Șoferul poate controla schimbarea treptelor de viteză prin intermediul noilor padele din aluminiu mai mari. Tracțiunea quattro oferă celor două modele RS cantitatea crucială de tracțiune suplimentară, dinamism și stabilitate, indiferent de vreme. Manipularea se face și mai sportiv datorită unui diferențialul sportiv opțional pe puntea din spate, care distribuie cuplul în mod activ între roți de acolo.

Standard ambele maşini mai dispun de o suspensie RS sport, în timp ce opţională este disponibilă una RS sport plus cu sistem Dynamic Ride Control (DRC) de stabilizare hidraulică a ruliului şi control dinamic. Utilizează arcuri de oțel și amortizoare ajustabile în trei etape, care sunt conectate între ele prin intermediul liniilor cu ulei diagonale și a unei supape centrale.

Standard mai sunt şi jantele cu o dimensiune de 19 inci. Unele noi şi opţionale de 20 de inci pot fi finisate în trei moduri, printre care într-un negru lucios sau într-un bronz mat. Standard mai vin mecanisme de frânare din oţel cu etriere negre sau roşii la alegere. Opţionale sunt unele carbo-ceramice doar pentru puntea din faţă, cu etriere în nuanţă gri, roşie sau albastră.

În Germania şi în alte ţări europene vânzările vor demara în cel mai scurt timp. Ambele modele au un preţ de start de 83.500 de euro.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise