Reacția Centrului La Strada, după eliberarea din arest a cetățeanului olandez care ar fi abuzat sexual doi copii: „Este inadmisibil”

Anticoruptie.md
11/12/2019

Centrul Internațional La Strada a condamnat decizia magistraților Judecătoriei Cahul prin care a fost eliberat din arest, sub control judiciar, cetățeanul olandez care ar fi abuzat sexual doi copii din sudul țării. „Această decizie confirmă, o dată în plus, cât de slab și compromis este sistemul de justiție în raport cu cazurile de abuz sexual față de copii”, se arată într-o declarație a Centrului La Strada.

Potrivit organizației, instanța nu a ținut cont de circumstanțele agravante ale faptelor comise de cetățeanul străin. „Din cele comunicate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), pe lângă faptul că s-ar fi întâlnit cu regularitate cu copiii, învinuitul ar fi obișnuit să-și invite și alți prieteni, pentru aceleași scopuri ilegale. Perioada îndelungată în care au fost exploatați sexual copiii, relația de încredere pe care abuzatorul a creat-o cu familia copiilor și faptul că minorii nu percepeau caracterul relației în care erau implicați, constituie, la fel, circumstanțe agravante. Aceste detalii dovedesc cât de sensibil este acest caz și cât de vitală este evitarea oricărui contact dintre abuzator, copii și familia acestora. Iar această condiție poate fi asigurată doar prin arest preventiv”.

„Să nu uităm nici de impactul acestui precedent asupra fenomenului exploatării sexuale a copiilor la nivel internațional. Inculpatul a fost dat în căutare și de autoritățile europene și a fost extrădat la Chișinău din Georgia, la solicitarea procurorilor PCCOCS. Iar eliberarea acestuia, după o perioadă îndelungată de căutări, îi poate crea condiții pentru a se ascunde sau a părăsi teritoriul RM, prin regiunea transnistreană”, mai subliniază Centrul La Strada.

„O asemenea practică este inadmisibilă, mai ales că cetățeanul olandez nu acționa de unul singur, ci făcea parte dintr-o rețea internațională de turiști sexuali. Decizia luată de instanța de la Cahul transmite tuturor turiștilor sexuali „invitația” de a vizita Republica Moldova să exploateze sexual copiii. Aici chiar poți „să-ți încerci norocul”, pentru că este foarte ușor să scapi de pedeapsă. Mai ales că acest caz nu este nici primul și nici unicul în care cetățenii, atât ai noștri, cât și străini, nu au fost pedepsiți pentru trafic săvârșit asupra copiilor din țara noastră”, se mai arată în nota de poziție a organizației.

Amintim că, duminică, un cetățean olandez, învinuit că a abuzat sexual doi copii din sudul țării, a fost pus în libertate de magistrații Judecătoriei Cahul. Inculpatul, în vârstă de 60 de ani, este dat în căutare de autoritățile europene și a fost extrădat la Chișinău, din Georgia, la solicitarea procurorilor PCCOCS. Procurorii îl învinuiesc de exploatarea sexuală a doi copii, în anii 2015-2018.

Procurorii moldoveni l-au trimis pe inculpat în judecată după ce autoritățile au fost sesizate de notarul care i-a eliberat procura în baza căreia putea circula cu copiii în afara țării, fără părinții acestora, dar și ca urmare a sesizării primăriei din sat, care a convocat o comisie și a cerut anularea procurii. Dacă va fi găsit vinovat, inculpatul riscă pedeapsa cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau detenție pe viață.

Anticoruptie.md
11/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii