Judecătorul Oleg Sternioală, suspendat din funcție. CSM a decis percheziționarea și aducerea silită a acestuia la audieri, dar nu și arestarea sa

Judecătorul Oleg Sternioală, vicepreședinte al CSM, a fost suspendat din funcție, prin decizia de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, membrii CSM au admis parțial sesizarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului la aducerea silită la audieri și percheziționarea magistratului. Solicitarea ca a acesta să fie arestat nu a fost acceptată.

Cu 7 voturi pro și unul contra, sesizarea fostului șef interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu, a fost admisă parțial de membrii CSM, în cadrul ședinței de astăzi. Astfel, judecătorul Oleg Sternioală urmează a fi adus silit în fața organelor de drept, precum și a fi efectuate percheziții la domiciliul și locul de muncă al acestuia.

Asta după ce Oleg Sternioală a acționat la Curtea de Apel Consiliul Suprem al Magistraturii referitor la emiterea acordului de reținere, aducere silită, percheziție și arestare a sa, la începutul lunii noiembrie curent și a solicitat suspendarea executării acestei hotărâri. El a motivat dezacordul său prin faptul că ședința CSM ar fi fost convocată ilegal, atunci când aceasta a eliberat acordul de arestare, deoarece membrii Consiliului ar fi fost demiși la data de 27 septembrie 2019, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor.

Ulterior, la 12 noiembrie, Curtea de Apel Chișinău a suspendat decizia Consiliului Superior al Magistraturii.

Între timp, la 27 noiembrie, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a recunoscut legitimitatea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii, revocată din funcție de către Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie, solicitând instituțiilor Republicii Moldova să lucreze împreună pentru a asigura independența și integritatea sistemului judiciar.

La începutul lunii decembrie, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat că judecătorul Oleg Sternioală și-a depus cererea de demisie. În același timp, deputatul ACUM Sergiu Litvinenco a declarat că magistratul și-a anunțat demisia direct la Parlament, contrar legii.

Amintim că procurorii Anticorupție în comun cu ofițerii CNA au desfășurat, pe 4 noiembrie, percheziții la domiciliul și locul de muncă al judecătorului Curții Supreme de Justiție Oleg Sternioală. Ulterior, acesta a fost reținut pe un termen de 72 de ore. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au respins demersul procurorilor privind aplicarea arestului de 30 de zile pentru judecător.


Pub