Iurii Lujkov, fostul primar al Moscovei, a murit la 83 de ani

Fostul primar al Moscovei, a murit la 83 de ani, într-o clinică din Munchen, informează presa rusă.

Foto: tellerreport.com

Lujkov s-a stins într-o clinică din Munchen, după o intervenție chirurgicală, informație confirmată de asistenul fostului primar, Timur Șoghenov.

Mai mulți oficiali ruși și-au exprimat condoleanțele, printre care și succesorul său, Serghei Sobianin. Actualul edil al Moscovei a scris, într-un mesaj pe Twitter că regretă „plecarea din viață a unei persoane energice și iubitoare de viață, care a condus Moscova în perioada dificilă post-sovietică și a făcut foarte multe pentru acest oraș și locuitorii lui.”

Iurii Lujkov a fost primar al Moscovei timp de 18 ani, din 1992 până în anul 2010. El a fost demis de președintele de atunci Dmitri Medvedev „din cauza că a pierdut credibilitatea”. Această formulare pentru o demisie a fost aplicată pentru prima dată în Rusia, scrie Interfax.

Lujkov s-a născut la Moscova, pe data de 21 septembrie, 1936. În 1958, a absolvit Institutul Industriei Petrolului şi Gazelor din Moscova „I.M. Gubkin, cu diplomă de inginer mecanic. În 1975 a devenit membru al Consiliului raional din Babushkino, doi ani mai târziu a fost ales membru în Consiliul Local Moscovei, unde a activat până în 1990. Din 1987 până în 1990, a activat în calitate de deputat al Consiliului Suprem al Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse (RSFSR).


Pub