„Bunuri ce ar fi fost dobândite ilegal de Viorel Morari” în vizorul a 21 de procurori, ce verifică PA. Detaliile oferite de șeful Procuraturii Generale

Alexandr Stoianoglo respinge acuzațiile aduse de șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, potrivit căruia controalele inițiate prin delegația procurorului general ar fi neîntemeiate.

Foto: UNIMEDIA

Alexandru Stoianoglo a declarat, pentru UNIMEDIA, că toate subdiviziunile structurii pe care o conduce vor trece un control drastic, pentru a elimina eventuale abuzuri.

„Procurorul general trebuie să știe cu ce se ocupă procuraturile din subordine, cum stau lucrurile în aceste structuri, cum sunt asigurate drepturile și interesele oamenilor, mai ales având în vedere situațiile cu arestările, cu interceptările telefonice, cu ridicările de documente, percheziții și așa mai departe”, a declarat Stoianoglo.

Potrivit lui Stoianoglo, Procuratura Anticorupție a intrat prima în vizorul controalelor procedurale, din cauza mai multor suspiciuni ce planează asupra acestei subdiviziuni.

„Anume procurorii anticorupție au inițiat toate procedurile legate de interceptările telefonice și eu, ca procuror general, am dreptul de a începe un control asupra activității oricărui procuror și asupra oricărei procuraturi. Am auzit multe declarații și mesaje, care au apărut și în spațiul public, în privința a două procuraturi specializate (n. red. PCCOCS și PA). Din această cauză au început controalele. Nu am nimic personal”, a explicat Alexandr Stoianoglo.

Cât despre suspendarea lui Viorel Morari din funcția de șef PA, procurorul general spune că această măsură s-a impus pentru a împiedica posibile bariere în efectuarea controalelor.

„Nu este vorba de faptul că domnul Morari a fost destituit din funcție. Pe o perioadă de o luna, el va activa în cadrul Procuraturii Generale. Ieri am inițiat un control, în urma informațiilor apărute în mass-media săptămâna trecută, referitor la adresările judecătorilor de la judecătoria Ciocana și referitor la bunurile despre care, se presupune că ar fi fost dobândite ilegal de Viorel Morari”, a mai precizat Stoianoglo.

Pe toată perioada controlului, interimatul funcției de șef al Procuraturii Anticorupție va fi asigurat de către Sergiu Gavajuc, care a fost până acum adjunctul lui Morari, responsabil de regiunea Nord.

„Morari trebuie să știe că există proceduri legale, sunt niște proceduri manageriale și el este subalternul meu. Și el, din punct de vedere legal, nu are niciun drept de a interzice cuiva să intre în procuratura specializată, mai ales când este vorba despre un control pornit de procurorul general”, a mai declarat Stoianoglo, cu referire la declarațiile de ieri seara ale lui Viorel Morari, precum că nu va permite accesul celor 21 de procurori delegați pentru efectuarea controalelor în PA.


Pub