Biblioteca din satul Costești, în pas cu noile tehnologii și necesitățile utilizatorilor din localitate

Bibliotecile publice din satele și orașele Republicii Moldova redevin adevărate centre comunitare, spații în care oamenii vin să se informeze de pe internet, să caute știri sau oferte de muncă. În ultima perioadă, la nivel global, activitatea bibliotecarilor a fost influențată de dezvoltarea noilor tehnologii, iar rolul pe care îl au într-o localitate este să facă din biblioteci - parteneri esențiali în dezvoltarea societăți, prin oferirea accesului gratuit la informare.

Foto: Aurel Obreja

Biblioteca Municipală din satul Costești, raionul Ialoveni, a cărei concept de activitate a fost modernizat în anul 2014, în cadrul programului Novateca, adună la un loc utilizatori de interese și vârste diferite, acest lucru, datorându-se diversității de servicii de care dispune instituția. Zilnic, instituția este frecventată de copii care vin să își facă temele pentru acasă și să practice jocuri de grup, adolescenți ce navighează pe internet și participă la cluburile de creație și discuțiile educative, bunici care vin să vorbească prin intermediul rețelelor sociale cu copiii lor aflați în străinătate.

Bibliotecă renovată și transformată în centru comunitar

„Acum cinci ani, bibliotecile aveau nevoie de o renovare urgentă, lucrul devenise monoton și toate activitățile noastre nu mai aveau nicio valoare. Grație sprijinului poporului american, am beneficiat de această schimbare și în locul bibliotecii simple, avem un centru comunitar, unde fiecare locuitor al satului Costești își poate găsi o ocupație preferată”, povestește șefa Bibliotecii Municipale din Costești Maria Borta.

„Transformarea a demarat când am primit șapte calculatoare și o imprimantă, iar pe parcurs, am mai participat la inițiativa 1+1 și primăria ne-a oferit un laptop. A urmat crearea clubului de creație “Internetul și activitatea”, pe care îl organizăm o dată pe săptămână, când se adună un grup de doritori. Ne inspirăm din ziare, internet”, precizează doamna Borta.

Tot în cadrul programului Novateca, în anul 2017 Maria Borta a participat la o instruire privind imaginea bibliotecii în diferite materiale de vizibilitate: pliante, căni, pixuri, tricouri. În urma acestui training a fost selectată la rândul ei să instruiască un grup de bibliotecari din raion.

„Acum facem parte dintr-un nou proiect „Comunitatea Mea”, susținut de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională. Această inițiativă presupune desfășurarea a șase activități în cadrul instituției noastre, pe parcursul unui an”, mărturisește Maria Borta.

Proiectul „Comunitatea Mea” are în vizor bibliotecile din țară, pentru a le împuternici cu un nou rol de facilitatori ai comunității. Bibliotecile și bibliotecarii sunt încurajați să faciliteze mobilizarea comunității, să organizeze audieri publice și evenimente și să susțină consultările între cetățeni și autoritățile publice locale.

„Vrem să fim utili oamenilor din localitatea noastră”

Pe lângă modificarea conceptului de funcționare a bibliotecii, instituția a găzduit timp de doi ani o voluntară din cadrul Corpului Păcii. Biblioteca avea neapărată nevoie de un bloc sanitar, iar voluntara Corpului Păcii a oferit suport în scrierea unui proiect.

„Cu susținerea financiară a poporului american, ceea ce a fost scris pe hârtie a devenit realitate – blocul sanitar a fost construit și acum sunt respectate toate normele sanitare”, spune Maria Borta.

Tot cu echipa Corpului Păcii, biblioteca și-a înnoit mobilierul, iar apoi a câștigat un proiector, care este de mare folos în desfășurarea activităților publice.

„Ne dorim să fim utili pentru localitatea noastră prin ceea ce facem. De exemplu, atunci când primăria a participat la un concurs de transparență, noi am făcut sondaje în localitate. Sub mentoratul voluntarei de la Corpul Păcii, am reușit să organizăm un club de engleză, la care veneau, atât copii cât și vârstnici”, se arată bucuroasă directoarea instituției.

La bibliotecă vin și persoane în etate pentru a vorbi cu copiii de peste hotare

Cei mai mulți dintre vizitatori sunt copiii care nu au acasă un calculator, însă sunt dornici să cunoască informații noi. Aici, calculatoarele le stau la dispoziție gratuit. „Le oferim posibilitatea să vină sa pregătească temele pentru acasă ori alte activități extracurriculare”, spune doamna Borta.

La bibliotecă vin și părinți, dar și persoane în etate: „Vin la noi pentru a-i ajuta să le creăm conturi pe rețele de socializare sau adrese de e-mail, vin să vorbească cu copiii plecați peste hotare. Astfel, biblioteca a devenit un punct de întâlnire, un loc de socializare. ”

Directoarea instituției, dar și întreaga comunitate este recunoscătoare pentru că, datorită sprijinului oferit de Statele Unite a fost posibilă modernizarea bibliotecii din Costești, și nu doar. În ultimii șase ani, peste o mie de biblioteci din Republica Moldova au fost transformate, din spații de depozitare a cărților, în centre comunitare, așa încât cetățenii din țara noastră să beneficieze de acces gratuit la informare și la noile tehnologii, să devină membri activi ai comunităților locale și să contribuie la dezvoltarea satelor și orașelor lor.

Biblioteca din satul Costești / Sursa:Aurel Obreja
Biblioteca din satul Costești / Sursa:Aurel Obreja
Biblioteca din satul Costești / Sursa:Aurel Obreja
Biblioteca din satul Costești / Sursa:Aurel Obreja
Biblioteca din satul Costești / Sursa:Aurel Obreja
Biblioteca din satul Costești / Sursa:Aurel Obreja
Biblioteca din satul Costești / Sursa:Aurel Obreja

Acest material a fost produs de Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova.

Aflați mai multe detalii pe www.sua.md.


Pub