Scrisoarea în care mai mulți judecători se plâng că ar fi intimidați de procurori, remisă de CSM Inspecției Judiciare, pentru verificare. Cum a reacționat Procuratura Anticorupție

Consiliul Superior al Magistraturii a remis Inspecției Judiciare pentru verificare scrisoarea unui grup de magistrați ai Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care s-au plâns că ar fi intimidați de unii procurori, pentru a lua anumite decizii.

Foto: bizlaw.md

Membrii CSM au luat act de cele invocate de judecători și au decis să remită scrisoarea deschisă Inspecției Judiciare, care urmează să verifice informațiile prezentate în aceasta.

Scrisoarea a fost transmisă șefului statului, Igor Dodon, președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierului Ion Chicu, ministrului Justiției, Fadei Nagacevshi, șefei Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, precum și membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Semnatarii acesteia susțin că ar fi intimidați de către procurori, prin diferite metode, ca să emită decizii ilegale, mai ales care ar autoriza efectuarea acțiunilor de urmărire penală, măsurile speciale de investigație sau aplicarea măsurilor de arestare.

„Prima metodă de presiune ilegală este atunci când un demers este respins de către judecător, procurorul care a participat la procesul respectiv depune imediat un raport către procurorul ierarhic superior. A doua metodă aplicată de procurori în privința judecătorilor care nu doresc să fie „ascultători” este pornirea promptă a cauzelor penale pe fapte inexistente în realitate ori care sunt deduse sau alcătuite pentru perioade din trecut și în cadrul cărora procurorii desfășoară în privința judecătorilor diverse acțiuni de urmărire penală pentru care acordul CSM-ului nu este necesar”, punctează semnatarii scrisorii.

Scrisoarea judecătorilor / Sursa:zdg.md
Scrisoarea judecătorilor / Sursa:zdg.md
Scrisoarea judecătorilor / Sursa:zdg.md
Scrisoarea judecătorilor / Sursa:zdg.md

Pe de altă parte, Procuratura Anticorupție și-a exprimat nedumerirea față de scrisoarea grupului de judecători, menționând, într-o declarație, că „alegațiile invocate în document reprezintă nimic altceva decât o victimizare colectivă sub paravanul căreia, semnatarii vor să-și ascundă acțiunile și deciziile incompatibile cu legea”.

„În perioada august-prezent, au fost inițiate 14 procese penale, în care sunt investigate bănuieli rezonabile privind falsul în declarații de avere și interese sau caracterul ilicit al unor hotărâri / încheieri judecătorești emise de judecătorii de la Judecătoria mun.Chișinău, sediul Ciocana”, se mai adaugă în declarația PA.

Reacția Procuraturii Anticorupție la scrisoarea judecătorilor / Sursa:facebook.com/ProcuraturaAnticoruptie
Reacția Procuraturii Anticorupție la scrisoarea judecătorilor / Sursa:facebook.com/ProcuraturaAnticoruptie
Reacția Procuraturii Anticorupție la scrisoarea judecătorilor / Sursa:facebook.com/ProcuraturaAnticoruptie

Și deputatul ACUM Sergiu Litvinenco pune la îndoială veridicitatea celor expuse în scrisoare. „Înainte de a-i face eroi pe acesști judecători, vă rog să țineți cont că șeful judecătoriei Ciocana (și primul semnatar al scrisorii) este magistratul Ghenadie Pavliuc - unul din liderii încercării ilegale (fapt constatat și de Comisia de la Veneția) de demitere a membrilor CSM, dar și cel care a interzis procurorilor să ridice imaginile video într-un dosar în care este vizat judecătorul CSJ Oleg Sternioală. Doar aceste aspecte îmi ridică deja semne de intrebare că acțiunea judecătorilor este una sinceră și nu una în sensul curmării dosarelor gestionate de procurori împotriva judecătorilor corupți”, menționează deputatul.

Reacția deputatului Sergiu Litvinenco la scrisoarea judecătorilor / Sursa:facebook.com

Scrisoarea a fost semnată de judecătorii: Ghenadie Pavliuc, Sergiu Bularu, Igor Bațalai, Victor Rațoi, Roman Mazureț, Constantin Damaschin, Cristina Cheptea, Nicolae Corcea, Veaceslav Martânenco, Elena Costiuc și Maria Tertea.


Pub