Reacția centrului La Strada după eliberarea din arest a olandezului care ar fi violat doi copii: „Este ca o invitație pentru toți turiștii sexuali să viziteze Moldova”

Decizia de eliberare din arest preventiv a cetățeanului Olandei bănuit că ar fi violat doi copii din raionul Cahul, ani la rând, confirmă, o dată în plus, cât de slab și compromis este sistemul de justiție vizavi de cazurile de abuz sexual față de copii. Aceasta este reacția Centrului Internațional La Strada Moldova.

Foto: Shutterstock

Într-un articol publicat în legătură cu acest caz, La Strada reflectă ineficiența justiției din Republica Moldova, care compromite drepturile copiilor victime ale traficului și scoate în evidență anumite detalii neștiute până acum, ce prezintă circumstanțele agravante ale faptelor comise de cetățeanul străin, dar care nu au convins judecătorii din Cahul să prelungească arestul acestuia.

Din cele comunicate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), pe lângă faptul că s-ar fi întâlnit cu regularitate cu copiii, învinuitul ar fi obișnuit să-și invite și alți prieteni, pentru aceleași scopuri ilegale. Perioada îndelungată în care au fost exploatați sexual copiii, relația de încredere pe care abuzatorul a creat-o cu familia copiilor și faptul că minorii nu percepeau caracterul relației în care erau implicați constituie, la fel, circumstanțe agravante. Aceste detalii dovedesc cât de sensibil este acest caz și cât de vitală este evitarea oricărui contact dintre abuzator, copii și familia acestora. Iar condiția respectivă poate fi asigurată doar prin arest preventiv, susțin reprezentanții Centrului.

De asemenea, în articol a fost accentuat contrastul dintre efortul autorităților europene, care au acționat la nivel internațional, când suspectul a fost dat în căutare, identificat și extrădat tocmai din Georgia, și faptul că autoritățile moldovenești l-au eliberat din arest și i-au aplicat o măsură non-privativă de libertate.

Centrul atenționează că există riscul ca inculpatul, după o perioadă îndelungată de căutări, să se ascundă pe teritoriul țării, sau chiar să părăsească teritoriul Moldovei prin regiunea transnistreană.

De asemenea, La Strada atrage atenția la faptul că această decizie poate prezenta un precedent periculos pentru tratarea cazurilor de acest gen și, mai grav, ar prezenta un semnal direct comunității internaționale că, în Republica Moldova, turismul sexual este acceptabil; că nu recunoaștem problema abuzului sexual față de copii și că, în anumite circumstanțe, drepturile învinuitului pot prevala asupra drepturilor copilului de a fi protejat de exploatare sexuală.

O asemenea practică este inadmisibilă, mai ales că cetățeanul olandez nu acționa de unul singur, ci făcea parte dintr-o rețea internațională de turiști sexuali, susține La Strada.

„Decizia luată de instanța de la Cahul transmite tuturor turiștilor sexuali „invitația” de a vizita Republica Moldova ca să exploateze sexual copiii. Aici chiar poți „să-ți încerci norocul”, pentru că este foarte ușor să scapi de pedeapsă. Mai ales că acest caz nu este nici primul și nici unicul în care cetățenii, atât ai noștri, cât și străini, nu au fost pedepsiți pentru trafic săvârșit asupra copiilor din țara noastră”, se arată în articol.

Reacția Centrului Internațional La Strada Moldova vine după ce la data de 8 decembrie, magistrații judecătoriei Cahul l-au eliberat din arest preventiv pe olandezul suspectat de faptul că ar fi abuzat sexual doi băieți din Cahul, în perioada 2015-2018.

Ședința de judecată a avut loc duminică, în regim de urgență, deoarece expira măsura preventivă menționată. Completul de judecată a respins demersul procurorilor PCCOCS, dar a dat curs solicitării avocatului inculpatului și a revocat măsura arestul preventiv, schimbând-o în eliberare provizorie sub control judiciar.

Procurorii consideră ilegală această încheiere judecătorească și o vor contesta. Amintim că dosarul olandezului a fost trimis în judecată la începutul lunii decembrie curent. Procurorii îl învinuiesc pe cetățeanul olandez de exploatarea sexuală a doi băieți, care la comiterea faptei aveau vârste cuprinse între 5 și 10 ani și provin dintr-o familie cu patru copii. Abuzul a continuat și în România, unde învinuitul invita familia în ospeție. Ulterior, acesta a obținut o procură notarială, care-i permitea să circule cu copilul în afara țării fără părinții acestuia.

Cetățeanul Olandei, în vârstă de 60 de ani, riscă pedeapsă cu închisoarea de la 15 la 20 de ani sau detenție pe viață.


Pub