Cine este Nadia Comăneci, cea care a stricat computerul olimpic cu cele mai bune rezultate

21st July 1976: Nadia Comaneci, 14 year old Romanian gymnast, scored three maximum 10 out of 10 scores at the Montreal Olympics, the first perfect scores ever obtained by a gymnast in the Olympics. (Photo by Central Press/Getty Images)

PE SCURT

Nadia Comăneci a rămas în istorie după ce, la 14 ani, a fost prima care a luat 10 perfect la Jocurile Olimpice.

Născută în România comunistă, regimul îi interzice să părăsească țara, cu câteva excepții. Peste câțiva ani, își dă seama că nu mai vrea să trăiască în România și ajunge, pe ascuns, în Statele Unite ale Americii.

PE LUNG

Nadia Comăneci s-a născut pe 12 noiembrie 1961 în Onești, România. La 14 ani, Comăneci participă la Jocurile Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Quebec. Ea a obținut nota 10 la olimpiadă, dar a câștigat și trei medalii de aur la individual, compus, bârnă și paralele, o medalie de argint și bronz.

Astfel încât „nota 10” nu era considerată posibilă, computerele care afișau notele nu erau programate să o afișeze, așa că prima oară pe monitoare a apărut nota 1. După asta, Nadia a fost supranumită „Zeița de la Montreal”.

[youtube id=”Yi_5xbd5xdE” start=”0″]

După 43 de ani, Nadia Comăneci a reeditat exercițiul de la sol pe care l-a executat la Jocurile Olimpice de la Montreal.

https://www.facebook.com/NadiaComaneciOfficial/videos/921500581580747/?v=921500581580747

La Campionatele Mondiale din 1978 a luat locul 4 la paralele și a devenit campioană mondială la bârnă.

Nadia Comăneci a participat la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Ea s-a clasat a doua la individual compus, a continuat să fie campioană mondială la bârnă și a câștigat o nouă medalie de aur la sol și una de argint, împreună cu echipa.

În 1981, după un turneu în Statele Unite ale Americii, antrenorii Marta și Bela Karolyi și coregraful Geza Pojar nu s-au mai întors în România. Din 1981 i s-a interzis să mai părăsească România. A existat o excepție: Jocurile Olimpice de la Los Angeles. N-aveam permisiunea să circul nici măcar prin Europa, dar am primit un telefon oficial prin care mi se comunica vestea că voi face parte din delegația României, spunea ea atunci. A stat, de fapt, în tribună, însoțită mereu de o doamnă.

Eram destul de tânără și nu înțelegeam ce se întâmpla în jurul meu. Nu că nu îmi păsa, dar pur și simplu nu conta, spunea ea despre anii cât fusese sportivă. Odată cu înaintarea în vârstă, am început să mă întreb dacă mai vreau să trăiesc în acele condiții, dacă există vreo soluție mai bună sau dacă trebuie să fiu fericită cu mediocritatea. Mulți oameni au ales să plece, sunt mulți români care au fugit, doar că nu erau atât de cunoscuți ca mine”, a declarat Nadia.

Aceasta a fugit în Statele Unite ale Americii în noaptea de 27/28 noiembrie 1989, când avea 28 de ani. A trecut ilegal granița româno-maghiară. Apoi s-a îndreptat spre granița cu Austria. Acolo a ieșit din mașină și a escaladat șapte rânduri de sârmă ghimpată. Ulterior, a fost dusă la Ambasada SUA din Austria. Cu primul avion spre America, Nadia a părăsit România comunistă până în anul 1994, după ce se logodise, apoi căsătorise în 1996 cu un gimnast american.

În prezent este Președintă Onorifică a Federației Române de Gimnastică, Președintă Onorifică a Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Românești, membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică.

Bibiliogarfie: gsp.ro; cartea „Secolul XX. 20 de mistere esențiale. De la Marlyn la Angela Merkel. Femeile fascinante care au schimbat lumea”, de Jakob Van Eriksson.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.