Compania „BB-Dializă” deține drepturi exclusive la serviciile de dializă din țară
Social 10 decembrie 2019, 20:22 | 1984

Nouă companii au depus ofertele pentru a presta servicii de dializă în Republica Moldova începând cu anul 2020. Dosarele au fost depuse la Compania Națională de Asigurări în Medicină. Contractarea lor va avea loc după adoptarea de către Parlament a Legii fodurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anul viitor. În prezent, monopolul pe piața serviciilor de dializă este deținut de compania „BB-Dializă”.

Parteneriatul public privat pentru serviciile de dializă există din anul 2014 și este implementat de compania „BB-Dializă”, fondată de o firmă din Cipru. În 2018, Guvernului Filip a adoptat în grabă o hotărâre prin care a extins de la 12 la 25 de ani perioada parteneriatului. Astfel proiectul a fost publicat pe pagina particip.gov.md, pe 19 decembrie 2018 şi în aceeaşi zi a fost prezentat în cadrul şedinţei cabinetului de miniștri de Silvia Radu, pe atunci ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. Executivul l-a aprobat în aceeaşi zi, fără expertiza anticorupţie din partea CNA, iar peste nouă zile deja era publicat în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare.

La sfârșitul lunii octombrie, 2019, Centrul Național Anticorupție a avizat pozitiv retragerea drepturilor exclusive, pentru compania BB-Dializa, la prestarea serviciilor de dializă. Raportul de expertiză anticorupție a fost publicat pe site-ul CNA pe 29 octombrie, cu o zi înainte ca Procuratura Anticorupție să aplice sechestru pe companie, în dosarul de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este vizat fostul președinte al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc. Astfel, Guvernul Sandu a votat anularea modificărilor aprobate de cabinetul de miniștri condus de Pavel FIlip. Procurorii au estimat valoare companiei la circa 32 de milioane de lei.

Procurorii explică: sechestrul a fost pus pe mijloacele bănești ale firmei, cu excepția celor de primă necesitate, pentru buna funcționare a acesteia. Între timp,actuala conducere a Ministerului Sănătății afirmă că pentru anul viitor au fost deja depuse nouă ferte de la alți prestatori de servicii de dializă.

Până acum, compania „BB-Dializă” a deschis patru secții specializate: două în Chișinău și câte una la Bălți și Cahul. Un centru din capitală a fost deschis în locul secției Hemodializă de la Institutul de Medicină Urgentă. Secția veche încă mai activează, doar că în alt format.

Aici sunt doar două aparate de hemodializă, iar numărul pacienților este mai mare decât capacitățile secției.

Pe lângă cele patru centre, compania „BB-Dializă”, trebuie să mai deschidă și altele. Administrația firmei ne-a spus însă că acest lucru va fi dictat de necesitățile pacienților. 

Opinia ta contează. Comentează!