(foto) Astăzi marcăm Ziua Mondială a Fotbalului. Cum a evoluat „sportul rege” în Moldova

74693568_2645110015553043_6002855968898023424_o

Ziua Mondială a Fotbalului este marcată pe 10 decembrie, inițiativa a fost înaintată de către Organizația Națiunilor Unite. Fiind denumit „Sportul numărul unu”, fotbalul își are originile cu peste 2 000 de ani în urmă, însă acesta a fost atestat și la japonezi în 1400.

Totuși, patria fotbalului modern este considerată Anglia. Regulile jocului, care se aseamănă foarte mult cu cele ale fotbalului contemporan, au fost introduse în anul 1801, fiind descrise de către Joseph Strutt în lucrarea sa „Sportul și alte moduri de petrecere a timpului”. În anul 1863, regulile fotbalului au fost oficializate, iar în Anglia apar primele asociații de fotbal. În așa mod a apărut și s-a dezvoltat cel mai popular gen de sport din lume – fotbalul.

# Fotbalul în Republica Moldova

Fotbalul este cel mai popular spor și în Moldova. În 1990 a fost înființată Federația Moldovenească de Fotbal. Primul său duel pe arena internațională echipa Moldovei l-a petrecut împotriva echipei naționale georgiene, în care i-a cedat cu scorul de 2-4, iar un an mai târziu echipa noastră a reușit o remiză cu aceeași echipă, meciul s-a încheiat cu scorul final de 1-1.

În mod oficial, Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) a devenit parte a comunității mondiale a fotbalului când a fost admisă în UEFA și FIFA în 1993 și respectiv 1994. Obiectivul primordial al FMF a fost să realizeze în martie 1992 primul campionat moldovenesc, care a reprezentat o ascensiune a fotbalului din Republica Moldova.

Fotball - collage

În Republica Moldova există trei divizii profesionale, desfășurându-se de asemenea turnee pentru Cupa și Supercupa Moldovei la fotbal.
Cele mai remarcabile realizări ale echipelor din campionatul național sunt: accesul FC Zimbru în 1/16 Cupei UEFA (sezonul 1995/1996) și campaniile (1999/2000) și (2000/2001), în care echipa a ajuns până în turul trei preliminar al Ligii Campionilor.

Echipa zimbru

În ziua de astăzi întâietatea fotbalului moldovenesc îi aparține clubului Sheriff Tiraspol, ce a evoluat în faza grupelor UEFA Europa League de patru ori (2009, 2010, 2013, 2018) reușind să câștige în duelul cu Dinamo Kiev, FC Twente din Olanda, clubul de fotbal Tromsø din Norvegia și Lokomotiv Moscova din Rusia.

Sheriff Tiraspol

# Fotbalul Feminin în R. Moldova

În Moldova sunt înregistrate 33 de echipe de fotbal feminin (dintre care 50 % sunt Școli Sportive), iar în Campionatul Moldovei la fotbal feminin la momentul actual sunt înregistrate 1 109 de fete.

echipa fotbalului feminin

Naţionala feminină a Moldovei a fost fondată în anul 1990 pe baza echipei „Codru” Chişinău, care participa în prima divizie a campionatului URSS. Primul meci echipa noastră l-a jucat pe 10 septembrie 1990 la Bucureşti, cu România (scor 1-4). În anul 1993 selecționata noastră a participat în premieră la un turneu internațional, în orașul Lyon, Franţa. În afară de naționala feminină de senioare, Republica Moldova, de asemenea, dispune de selecționate feminine Under-19, Under-17 și Under-15 care au reprezentat țara în competițiile internaționale la turneele cu limita de vârstă respectivă. Cea mai bună poziție în clasamentul FIFA obținut de Moldova a fost locul 81 în luna martie 2017.
În 1997 a fost inființată Cupa Moldovei la Fotbal Feminin care este o competiție sportivă organizată de Federația Moldovenească de Fotbal, deschisă participării cluburilor afiliate FMF, având până în prezent 18 ediții desfășurate, iar cele mai multe cupe din cadrul acestui turneu au fost câștigate de echipele Codru Anenii Noi și Narta Chișinău cu câte patru la număr.

Cel mai mare succes al echipei Naționale de Fotbal Feminin a fost câștigarea turneului internațional din Germania (1993), câștigarea grupei preliminare (2015) și calificarea în faza grupelor a CE 2017 și CM 2019.

Federația Moldovenească de Fotbal a anunțat recent despre acordul semnat cu Ministerul Educației care presupune înlocuirea lecțiilor ordinare de educație fizică (la solicitarea părinților), pentru elevii claselor primare (1-4), cu ore de fotbal. În cadrul acestui proiect, vor fi admise 100 de școli care își vor începe orele de fotbal din semestrul 2, adică din ianuarie 2020.

Fotbalul în clasele primare

Astăzi, de ziua Interanțională a fotbalului, reprezentanții FMF au ajuns la Liceul Teoretic „Orizont”. Peste 100 de elevi și eleve au participat la diferite exerciții cu mingea, și-au împărtășit cunoștințele despre sportul rege, iar la final s-au bucurat și de o sesiune de autografe şi poze cu internaționalul nostru Veaceslav Posmac, care a fost însoțit la eveniment de soția sa, Maria Posmac, arbitru FIFA.

Reporter stagiar: Petru Beșleaga

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente