Ziua Internațională a Drepturilor Omului: În Republica Moldova persistă accesul inegal la educație, sănătate și servicii

Irina Odobescu
10/12/2019

În Republica Moldova inegalitățile încă persistă, iar o buna parte din populație este într-o sărăcie multidimensională. Decalajul ține de accesul inegal la educație, sănătate și servicii, dar și de nivelul de trai diferit al persoanelor de la sat și ale celor din oraș, arată un studiu recent al Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Moldova.

Avocatul Poporului constată, într-un alt studiu că 7 din 10 persoane din Republica Moldova consideră că drepturile lor sunt încălcate cu regularitate. Totuși, majoritatea respondenților sunt de părerea că situați mai degrabă s-a îmbunătățit în ultimii ani. Un rol în acest sens l-a avut Convenția Europreană a Drepturilor Omului și Curtea de la Strasbourg care  s-a expus vis a vis de sute de dosare din Republica Moldova, statul fiind condamnat de cele mai multe ori pentru neasigurarea unui proces echitabil și a dreptului la proprietate, tratament inuman și/sau degradant și încălcarea dreptului la libertate și siguranță.

În contextul celebrării, la 10 decembrie, a Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, conducerea principalelor organe ale Consiliului Europei (CE) a venit cu o declarație ce vizează a 70-a aniversare a Convenției Europeane a Drepurilor Omului, document considerat drept garantul drepturilor și libertăților fundamentale pentru circa un miliard de persoane. Protecția drepturilor omului este asigurată de Curtea de la Strasbourg, care se pronunță după decizia finală a legiuitorului național, dar nu este un organ ierarhic superior acestuia.

„Convenția Europeană a Drepurilor Omului a contribuit la creșterea standardelor privind drepturile persoanelor din întreaga lume cu cele peste 20.000 de hotărâri puse în aplicare de către statele membre ale CE. Consiliul Europei și Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) depun eforturi considerabile pentru a asigura înfăptuirea justiției și abordarea problemelor sistemice în vederea evitării încălcărilor repetate. Peste 60.000 de cereri urmează să fie cercetate și circa 5.000 de hotărâri vor fi puse în aplicare”, au declarat într-un mesaj comun Marija Pejčinović Burić, secretara generală a Consiliului Europei și Liliane Maury Pasquier, președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

„În decursul ultimilor 70 de ani, Convenția și-a extins sfera de acțiune pe întreg continentul European. Este necesar să acționăm pentru a ne asigura că Convenția protejează în mod eficient, în toate circumstanțele, oamenii din fiecare colț al continentului, inclusiv din zonele necontrolate. În acest sens, Europa beneficiază de cel mai puternic sistem internațional de protecție a drepturilor omului din lume. Este ceva de care putem fi mândri cu toții”, menționează liderii europeni.

Pentru a atenua inegalitățile existente, PNUD a recomandat autorităților din R.Moldova să promoveze politici de reducere sau minimizare a disparităților teritoriale și a inegalităților. O altă soluție ar fi asigurarea principiului echității și egalități pentru toți în strategiile și programele de învățare pe tot parcursul vieții și promovarea accesului fără discriminare la educație.

La 4 noiembrie 1950 a fost semnată Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care are la bază Declarația Universală a Drepturilor Omului și garantează drepturile civile, politice, economice, procedurale și drepturile sociale. Astfel, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a definit în premieră principalele drepturi ale ființei umane. Republica Moldova este una dintre cele 193 de state membre ONU din martie 1992. Consiliul Europei este cea mai mare organizație care protejează drepturile omului, democrația și statul de drept. Republica Moldova este membră a CE din iulie 1995, alături de alte 46 de state.

Irina Odobescu
10/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii