Comisia de la Veneția: „Este la discreția CC să decidă dacă modificările la Legea Procuraturii sunt sau nu constituționale”

Irina Odobescu
10/12/2019
opinionua.com

„Este la discreția Curții Constituționale (CC) să decidă dacă modificările la Legea Procuraturii sunt sau nu constituționale. Cert este faptul că Comisia de la Veneția nu a identificat neconformități cu standardele europene”. Concluzia aparține organului consultativ al Consiliului Europei care și-a publicat opinia, adoptată în baza solicitării CC, privind modificările operate la Legea Procuraturii. 

Comisia de la Veneția constată că standardele europene permit ca alte organe să coopereze cu Consiliul Superior al Procurorilor, să aiba un rol în alegerea procurorului general, însă o parte substanțială a deciziei trebuie să fie a CSP. În ceea ce ține de constituționalitatea modificărilor adoptate, deși acestea sunt la decizia Curții Constituționale, Comisia sugerează următoarele:„În Republica Moldova, Constituția nu reglementează în detalii organizarea și funcționarea CSP. Acest fapt înseamnă că Legea Procuraturii poate lăsa spațiu altor organe, panele, comitete, etc. care să ajute activitatea CSP (…). Un organ implicat în procesul de selecție a candidaților pentru pozițiile de procurori poate fi constituțional dacă acesta nu uzurpează puterea decizională a CSP”.

La fel, Comisia subliniază că, noua componență a CSP-ului este acceptabilă, conform standardelor europene. Iar intervenția legislatorului în timpul unei proceduri în desfășurarea (referindu-se la sistarea procesului de selecție care era desfășurat de către CSP, în septembrie) poate fi justificat dacă procedura este ineficientă, injustă care ar putea duce la excluderea unor candițati sau includerea altora, în baza unor temeiuri dubioase.

„Să ne amintim retorica unor socialiști care argumentau vehement că legea pentru care Guvernul Sandu și-a angajat răspunderea este vădit neconstituțională și contrară standardelor europene. Or, legea angajată propunea un mecanism similar celui deja în vigoare. În aceeași ordine de idei, ei invocau și faptul că cea din septembrie ar fi fost neconstituțională, dar au fost „nevoiți” să o voteze de „dragul păstrării coaliției”. Or, Comisia de la Veneția le-a desființat, pe față, toate argumentele aduse de aceștia”, susține fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate.

La rândul său, ex-premierul moldovean, Maia Sandu declară că socialiștii și-au ales „un procuror obedient și nu au așteptat concluziile Comisiei”. „După angajarea răspunderii, Dodon și socialiștii lui au țipat în gura mare că legea încalcă standardele internaționale. Iarăși au spus minciuni. Au avut obrăznicia să vorbească în numele Comisiei de la Veneția înainte ca aceasta să examineze chestiunea”.

Potrivit noilor modificări la Legea Procuraturii, CSP este în drept să selecteze candidatul pentru fotoliul de procuror general în baza unei liste scurte, înaintate de Ministerul Justiției. Membrii comisiei trebuie să aibă o reputație ireproșabilă. Candidatul la funcția de procuror general, potrivit modificărilor propuse, trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care, cel puțin cinci ani, în funcția de procuror sau judecător sau opt ani în funcție de avocat sau ofițer de urmărire penală. 

Irina Odobescu
10/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii