Atenție! ANSP a înregistrat un caz de tularemie la un bărbat din Ialoveni

Un caz de tularemie a fost depistat și diagnosticat la un bărbat din orașul Ialoveni, vânător amator, informează ANSP.

Foto: DR KARI LOUNATMAA/SCIENCE PHOTO LIBRARY

La acest moment, bărbatul este internat la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Ancheta epidemiologică denotă că pacientul, în vârstă de 56 de ani, s-a îmbolnăvit de tularemie, o infecţie extrem de periculoasă, posibil, accidental – prin rana palmei, în timpul jupuirii unui iepure de câmp.

Diagnosticul de tularemie a fost stabilit în baza manifestărilor clinice, anamnezei epidemiologice și rezultatelor confirmative ale investigațiilor respective de laborator.

Potrivit anchetei epidemiologice, carnea de iepure n-a fost folosită în alimentație și alte persoane nu au avut contact cu sursa posibilă de infecție. Starea sănătății membrilor familiei și a pacientului, la moment, este satisfăcătoare.

Tularemia este o infecţie extrem de periculoasă, cu focalitate naturală, răspândită, îndeosebi, la rozătoare, de la care omul se poate contamina direct sau prin intermediul insectelor hematofage. Agentul cauzal – Francisella tularensis prezintă o bacterie rezistentă în mediul extern: în apă – 2-3 luni, pe boabe de cereale – 45-100 zile, în cadavrele rozătoarelor, pe pielea lor- luni de zile. Este sensibilă la concentraţiile uzuale de dezinfectanţi.

Perioada de incubaţie – până la 21 zile. Debutul bolii este brusc, marcat prin frisoane, cefalee, dureri musculare, tumefiera ganglionilor limfatici regionali. Tularemia se manifestă prin afectarea sistemului limfatic și formarea buboanelor la locul de pătrundere a microbului în organism, iar drept sursă de infecție pot fi diferite rozătoare, precum ondatrele, șobolanii de apă, șoarecii și iepurii. Boala decurge, de asemenea, sub forme uşoare, inaparente.

În anii 1996, 2009, 2014, 2015, 2017 au fost depistate cazuri de boală la oameni în rezultatul contactului direct cu sursele de infecție sau la folosirea apei, produselor alimentate contaminate de rozătoare. În 2017, au fost înregistrate cazuri de tularemie la două persoane (pescari amatori), din raionul Cahul, molipsindu-se pe cale de contact.


Pub