Peste 300 de gherete, care comercializează țigări, vor fi evacuate din preajma școlilor până la sfârșitul săptămânii

Circa 300 de gheretele unde se comercializează produse de tutungerie, amplasate în preajma instituțiilor educaționale și a centrelor medico-sanitare, vor fi evacuate până la sfârșitul săptămânii curente, informează Primăria Chișinău într-un comunicat de presă.

Foto: Pretura Sectorului Râșcani/Facebook

„Gheretele trebuie să fie scoase. Aveți trei zile pentru a rezolva această problemă”, a cerut Ion Ceban pretorilor de sector.

„Dacă cineva vrea să facă bani pe seama sănătății copiilor, atunci pleacă din această sală și face business în altă parte. Noi lucrăm pentru oameni și nu pentru buzunarul cuiva, dlor pretori!”, a spus primarul general Ion Ceban, în cadrul ședinței primăriei.

Ceban a solicitat viceprimarului Ilie Ceban și șefului Direcției Generale Comerț, Alimentație Publică și Prestări Servicii, Marcel Zambițchi, să clarifice starea de lucruri în domeniul dat, în condițiile când unii proprietari de gherete au fost preîntâmpinați anterior referitor la necesitatea evacuări punctelor comerciale amplasate în preajma instituțiilor educaționale și a celor medicale, însă apelul Primăriei a fost ignorat.

Angajații Primăriei au identificat lista agenților economici care nu se conformează solicitărilor repetate privind strămutarea gheretelor și urmează ca unitățile respective de comerț să fie ridicate în timp de trei zile. Între timp, preturile de sector trebuie să se asigure că agenții economici au primit preavizarea pentru scoaterea respectivelor puncte comerciale și în caz de neconformare să le evacueze.

Referitor la magazinele mici de cartier, deschise acum 15-20 de ani, șeful Direcției Generale Comerț, Alimentație Publică și PrestăriServicii a precizat că acestea, de asemenea, cad sub incidența Legii tutunului. Astfel, pentru a-și continua activitatea, agenții economici vizați trebuie să renunțe la comercializarea produselor de tutungerie și să se încadreze în limitele Regulamentului de desfășurare a activității de comerț în municipiul Chișinău.

Ilie Ceban a menționat că agenții economici care au gherete amplasate în raza a 200 de metri de instituțiile sociale, urmează a fi atrași la răspundere contravențională, totodată, solicitând preturilor să intensifice lucrul pe acest aspect.


Pub