Gribincea: „Rocada cu Morari este o retrogradare și, implicit, o sancțiune"

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea a analizat cu lux de amănunte deciziile propurorului general, Alexandr Stoianoglo privind suspendarea din funcție a procurorului-șef la procuratura Anticorupție, Viorel Morari și delegarea acestuia în calitate de procuror la Procuratura Generală (PG), precizând că „procurorul-șef nu poate fi delegat, deoarece delegarea se face într-o funcție similară sau mai înaltă, altfel fiind vorba de o retrogradare de facto.”

Foto: UNIMEDIA

Astfel, președintele CRJM menționează că „astăzi procurorul general a jonglat cu legea. L-a adus fortat pe Procurorul-șef Anticorupție să lucreze la Procuratura Generala pentru perioada de o lună.”

În acest sens, Vladislav Gribincea punctează o serie de clarificări asupra deciziei procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

  • Formal, Procurorul General, poate face așa rocade (delegarea pentru 30 de zile fără acordul procurorului), însă nu oricând și nu cu oricine;
  • Delegarea nu este o sancțiune, ci o măsură de management, chemată să raspundă unor urgente din procuratura în care se aduce procurorul;
  • Logic, procurorul-șef nu poate fi delegat, deoarece delegarea se face într-o funcție similară sau mai înalta, altfel fiind vorba de o retrogradare de facto (sancționare implicită);
  • Dispunerea în aceeași zi a controlului la procuraturile specializate trădează scopul real al delegării dlui Morari (sper sa nu fie alt scop!) - facilitarea controlului;
  • Controlul putea fi efectuat și fără delegarea dlui Morari! În orice caz, scopul real al delegarii confirmă ilegalitatea acesteia. Legea nu poate fi fentată așa cum convine, mai ales de către procurori.
  • Dacă erau suspiciuni de abateri, trebuiau aplicate alte măsuri!
  • Procurorul-șef al unei procuraturi specializate este independent și nu poate fi suspendat așa cum s-a făcut (de facto, este vorba de o suspendare din funcția de conducător al procuraturii specializate).
    Vladislav Gribincea / Sursa:Vladislav Gribincea/facebook

Potrivit președintelui CRJM, aceste precizări trezesc întrebări cu privire la independența de facto al acestor procuraturi, chestiune prevăzută expres de lege.

Amintim că Viorel Morari a declarat că suspendarea sa din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție se realizează pe marginea unui grup de control, pe care însă îl consideră neîntemeiat.

Totodată, astăzi șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Dorin Compan, a fost suspendat din funcție, la ordinul procurorului general Alexandr Stoianoglo. Compan va reveni la Procuratura Anticorupție.


Pub