În închisoare, ca acasă. Cum funcționează un penitenciar cu securitate redusă din Norvegia

PE SCURT

Rata de recidivă în Republica Moldova este peste 50%, ceea ce înseamnă că fiecare al doilea fost deținut revine în pușcărie.

Într-o închisoare din Norvegia, s-a stabilit că rata de recidivă este de 16% (2013), cea mai mică rată din Europa. Închisoarea despre care vorbim este specială: securitatea este redusă, iar deținuții pot merge la școală, la biserică, la magazin sau să facă plajă.

PE LUNG

Închisoarea Bastøy este cea mai mare închisoare cu securitate redusă din Norvegia. Ea folosește întreaga insulă Padda, doar partea de Nord, cu plaja Nordbukta fiind deschisă publicului. 

Enlarge

4-1
Sursa foto: Marco Di Lauro/Getty Images

Închisoarea este organizată ca o comunitate locală mică (comunitatea insulară) cu aproximativ 80 de clădiri, drumuri, zone de plajă, teren de fotbal, teren agricol și pădure. Pe lângă funcțiile închisorii, există o școală unde deținuților le este respectat dreptul la educație. Pe insulă mai este un magazin, o bibliotecă, un birou de informații, servicii de sănătate, biserică, serviciu de feribot (cu propria agenție de transport maritim) și un far care găzduiește întâlniri și seminarii mai mici.

Enlarge

2-4
Sursa foto: Marco Di Lauro/Getty Images

115 condamnați în penitenciarul Bastøy

5 ani este pedeapsa medie

40 ani este vârsta medie a deținuților

18 luni este timpul mediu petrecut

Unitatea a fost deschisă la 1 decembrie 2009. Personalul penitenciarului este format de trei persoane – conducătorul și doi consultanți cu experiență vastă în dependență de droguri, psihiatrie și tratament. Consilierii lucrează la strategii pentru managementul dependențelor, asupra diferitor programe și la pregătirea pentru eliberare.

Enlarge

1-7
Sursa foto: Marco Di Lauro/Getty Images

Principalul obiectiv este de a avea grijă de drepturile deținuților atât în ​​timpul închisorii, cât și după. Acesta poate fi un tratament într-o instituție, sau pregătirea pentru eliberarea acasă și un loc de muncă / educație. De asemenea, în cadrul penitenciarului există o comunitate unde se lucrează la motivarea deținutului pentru a alege o viață fără droguri după eliberare.

Fotografia principală: Deținut din penitenciarul Bastøy, condamnat la 16,5 ani pentru omor sub influența narcoticelor, face baie de soare în fața casei de lemn în care trăiește. Sursa: Marco Di Lauro/Getty Images

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.