16:07:12 23.04.2024
Stiri

Opoziția intenționează să declanșeze ACȚIUNI MASIVE DE PROTEST, dacă guvernarea nu va soluționa CRIZA ENERGETICĂ în care s-a pomenit R. Moldova

Partide/Comunicate 09.12.2019 14:00 Vizualizări1564 Autor: Ziarul National
Opoziția intenționează să declanșeze ACȚIUNI MASIVE DE PROTEST, dacă guvernarea nu va soluționa CRIZA ENERGETICĂ în care s-a pomenit R. Moldova Captură privesc.eu


Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA) intenționează să organizeze acțiuni masive de protest, dacă în următoarele săptămâni Guvernul Chicu nu va soluționa criza energetică în care s-a pomenit R. Moldova.

„R. Moldova traversează o perioadă dificilă, marcată și de recenta criză politică soldată cu demiterea Guvernului reformator și proeuropean al blocului „ACUM”. Sistemul energetic al țării, șubrezit de-a lungul anilor din cauza gestionării sale defectuoase, e pe cale să se prăbușească inclusiv din lipsa unor alternative viabile de alimentare a acestuia cu resurse energetice variate și suficiente. Punctul vulnerabil a atins apogeul acum, când divergențele dintre Rusia și Ucraina privind condițiile semnării unui nou contract de tranzit al gazelor nu au fost depășite, iar documentul în vigoare expiră la 31 decembrie 2019”, se arată într-o declarație a PPDA.

Potrivit formațiunii, R. Moldova este singura ţară din Europa care ar putea rămâne în plină iarnă fără gaze și energie electrică. „În timp ce Igor Dodon se dă cu părerea (fără a oferi mai multe detalii tehnice și garanții de realizare) că, indiferent de relațiile dintre Rusia și Ucraina pe subiectul tranzitului, R. Moldova va primi gaze din Federația Rusă și după 1 ianuarie 2020 prin trei modalități de furnizare, Guvernul Chicu a decis în regim de urgență inițierea negocierilor cu BERD pentru obținerea unui credit în vederea procurării unor cantități de gaze naturale din Ucraina sau UE. Urgența si obscuritatea acestor acțiuni, care denotă o panică vădită, ridică și mai multe semne de întrebare, inclusiv privind condițiile acestui credit de urgență, mărimea prețului la gazele procurate în plină iarnă și alte aspecte ce țin de transparența actului decizional”.

În opinia PPDA, la etapa actuală „Moldova Gaz” ar trebui să inițieze semnarea unui contract standard de tranzit cu Ucraina. „Dacă nu se va ține cont de sugestiile noastre politice, dacă guvernarea va ignora soluțiile propuse de PPDA și nu va stinge criza energetică până la 1 ianuarie, lăsând țara în frig și întuneric, ne rezervăm dreptul să declanșăm acțiuni masive de protest pentru a determina demisia și tragerea la răspundere penală a tuturor decidenților vinovați”, se mai spune în declarație.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md