Linkuri accesibilitate

Suspendarea șefilor celor două procuraturi specializate, între motivări politice și jonglări cu legea


Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, nu a anunţat deocamdată cine va asigura interimatul funcţiilor.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Dorin Compan, au fost suspendați din funcție pe perioada unor controale dispuse de noul procuror general Alexandru Stoianoglo. Până la finalizarea controalelor la cele două procuraturi specializate, Morari va activa în cadrul Procuraturii Generale, iar Compan va reveni în funcția sa de procuror în Procuratura Anticorupție.

Suspendarea șefilor celor două procuraturi specializate, între motivări politice și jonglări cu legea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct



Viorel Morari a contestat în judecată decizia procurorului general de a verifica activitatea Procuraturii Anticorupţie şi de a-l transfera într-o altă funcţie, la Procuratura Generală, pe durata controlului. În demersul înregistrat azi la Judecătoria Chișinău, Morari a cerut suspendarea executării ordinului procurorului general Alexandru Stoianoglo.

Morari consideră că verificarea dispusă de Stoianoglo ar fi neîntemeiată. El nu exclude că aceasta ar avea legătură cu demersul în care, recent, un grup de judecători a reclamat presiuni din partea procurorilor, dar şi cu scrisoarea anonimă apărută acum câteva zile în presă în care Morari este acuzat de abuz de putere și îmbogățire ilicită. El a respins acuzaţiile din acea scrisoare anonimă, dar procurorul general a declarat vineri că se va autosesiza pe acest caz. Viorel Morari a mai avut un episod similar în primăvară, când a fost acuzat de abuz de putere, de implicare într-o schemă de corupție și șantaj asupra unor oameni de afaceri, dar a fost restabilit în funcție în luna august.

Decizia procurorului general a fost criticată de preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, care a candidat şi el la funcţia de procuror general, fiind însă devansat în cadrul concursului de Stoianoglo. Gribincea consideră că procurorul general a jonglat cu legea şi pune la îndoială legalitatea suspendării lui Viorel Morari.

Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea

„Procurorul-șef al unei procuraturi specializate este independent şi nu poate fi suspendat așa cum s-a făcut. Aceasta trezește mari întrebări cu privire la independența de facto a acestor procuraturi”, a comentat, între altele, Gribincea.

Alţi jurişti observă că suspendarea şefului Procuraturii Anticorupţie survine în contextul în care instituţia a întreprins în ultima perioadă mai multe acţiuni în dosare de rezonanţă, cum ar fi anunțarea în căutare a fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, aplicarea sechestrului în cadrul dosarului pentru îmbogățire ilicită a judecătorului Ion Druță, perchezițiile la domiciliul judecătorului Oleg Sternioală, reținerea fostului șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, şi efectuarea mai multor percheziţii la Metalferos. Totodată, Viorel Morari a anunţat recent că a decis reluarea anchetei în privința finanțării din Rusia a Partidului Socialiștilor, despre care președintele Igor Dodon i-a vorbit fostului lider democrat Plahotniuc la o întâlnire filmată cu camera ascunsă în luna iunie.

Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco nu exclude că suspendarea lui Viorel Morari ar avea legătură cu investigarea finanţării din exterior a PSRM. „Noul procuror general pășește cu stângul în funcția sa, or, într-o atare ipoteză, se vede cu ochiul liber că deciziile acestuia sunt motivate politic”, a comentat deputatul pe Facebook.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a dispus în dimineaţa zilei de luni „controale complexe” la Procuratura Anticorupţie şi Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, suspendându-i pe durata controlului pe şefii celor două procuraturi specializate, Viorel Morari şi Dorin Compan. Stoianoglo nu a anunţat deocamdată cine va asigura interimatul instituţiilor.

Adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a precizat pentru Ziarul de Gardă, că verificarea vizează conducerea Procuraturii Anticorupţie şi că vor fi verificate dosarele gestionate începând cu anul 2016, inclusiv dosarul privind frauda bancară, spălarea de bani, dosarul Platon și altele. „În toate există niște rezerve în ceea ce privește respectarea dreptului la un proces echitabil”, a spus Popov. El a negat alte motivaţii invocate în speculaţii, precum cea că suspendarea celor doi şefi ai procuraturilor specializate ar urmări muşamalizarea dosarelor de mare rezonanţă, de exemplu cel al finanţării din străinătate a socialiştilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG