Greva foamei în fața PG. O femeie, nemulțumită de numirea lui Ruslan Popov în funcția de viceprocuror general: „Mi-a fabricat un dosar penal”

Julieta Savițchi
09/12/2019

Maria Olaru, o chișinăuiancă de 52 de ani, a declarat greva foamei, în fața sediului Procuraturii Generale, în semn de protest față de numirea lui Ruslan Popov în funcția de viceprocuror general. Femeia susține că acesta ar fi contribuit la fabricarea unui dosar penal, pentru care a stat 25 de zile în închisoare, unde ar fi fost contaminată cu hepatita C.

Protestatara a venit în fața Procuraturii Generale cu aproape o oră înainte ca procurorii să înceapă ziua de muncă. A instalat un cort, iar pe scări a înșirat mai multe foi cu răspunsurile obținute de la Ruslan Popov. „Mi-a fost intentat un dosar penal pentru huliganism, că am bătut un polițist. În realitate, eu am fost bătută de acesta, mi-a rupt doi dinți. Eu am depus plângere la procuratură, dar am am fost somată să mi-o retrag. Nu m-am conformat și mi-a fost fabricat dosarul. Ruslan Popov era șef la Procuratura sectorului Ciocana și membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Am scris zeci de plângeri, majoritatea dintre ele fiind respinse de Ruslan Popov”, ne-a declarat femeia.

Totodată, Maria Olaru se arată nedumerită de faptul că Ruslan Popov a fost desemnat în funcție, întrucât a fost subiectul mai multor investigații jurnalistice privind averea sa. „Am avut ocazia să-i adresez această întrebare în timp ce își savura ceaiul în biroul de la Ciocana. De unde el, un bugetar, a avut bani pentru așa o casă? El mi-a râs în față și mi-a zis că și soacra lui are o casă mai frumoasă decât a mea și că el este gospodar”, a spus protestatara.

La prima oră, cu puțin timp înainte de a fi suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, pe lângă protestatară a trecut și Viorel Morari. Femeia l-a întrebat cum a ajuns Popov, cu probleme de integritate, în funcția respectivă. Morari i-a sugerat să aibă încredere în el.

Doar viceprocurorul general, Mircea Roșioru s-a apropiat de protestatară, dintre reprezentanții Procuraturii Generale. Omul legii i-a spus Mariei Olaru că poate să protesteze cât dorește, dar a îndemnat-o să renunțe la greva foamei pentru că are sănătatea șubredă după ce a stat în închisoare.

Solicitat de Anticoruptie.md, Ruslan Popov a respins acuzațiile protestatarei. „Eu eram șef la Procuratura Ciocana, când un subaltern de-al meu i-a intentat dosar penal pentru huliganism. Ulterior, instanța de judecată i-a dat dreptate procurorului și infractoarea a fost condamnată. Nu port nicio vină. Dacă vă interesează mai mult, adresați-vă organului de urmărire penală și vedeți înregistrarea video, cum îi insultă pe polițiști cu cele mai murdare cuvinte, pe unul l-a stropit cu apă. Un comportament departe pentru o doamnă decentă. Oricum, eu am invitat-o să vină astăzi la mine în audiență, dar ea a spus că vrea să fie primită în audiență doar de Stoianoglo. Deja competențele mă depășesc”, ne-a declarat omul legii.

Julieta Savițchi
09/12/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii