Moldova.org recomandă: DoR, BBC, Meduza, Dela0.ro

PE SCURT

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

DOR: Câte albine moarte înseamnă o tragedie?

„…Cei doi copii, fata de zece ani și băiatul de opt, și-au pus o pătură pe betonul din fața noii hale de depozitare. Pe la prânz, fata a strigat prima dată: „Tata, a căzut o albină”.

Bărbatul a lăsat munca și a venit imediat. Tocmai de asta nu ținea stupi, de frică să nu pățească copiii ceva. A dat albina de pe pătură și s-a întors la muncă. După câteva minute, a mai căzut o albină și copiii au strigat din nou. Apoi încă una și încă una. Când au chemat-o și pe Maria, pe pătură și pe beton erau peste zece albine moarte. Și nu doar acolo: erau albine în fața stupilor, prin iarbă, pe prispa casei și pe masa de lemn de sub pomii din curte. Unele erau nemișcate, altele, căzute pe spate, își mișcau în gol picioarele îmbrăcate în polen. Femeia a știut imediat că e grav”.

În Teleorman, milioane de albine au fost ucise în câteva ore. Doi apicultori și-au promis că nu vor lăsa dezastrul să se repete.

Meduza:  Stai culcată, ai grijă de tine și mănâncă pentru doi

În timpul sarcinii, femeilor li se recomandă adesea să nu-și facă griji. Acest lucru este complicat. La urma urmei, toată lumea din jur știe, „ce e mai bine”. Meduza.io a îndemnat cinci femei să vorbească despre cum a decurs sarcina lor și cu ce stereotipuri s-au confruntat, ce sfaturi le-au iritat cel mai mult și care le-au ajutat.

„În timpul sarcinii, m-am confruntat cu mai multe prejudecăți trebuie să mănânci pentru doi (părinții soțului credeau că mănânc puțin), arsuri la stomac din cauza faptului că copilul era păros, nu ai voie să ridici mâinile. Dar cel mai mult nu mi-a plăcut prejudecata că toate femeile devin stupide în timpul sarcinii. Abilitățile cognitive cu siguranță se pot schimba cumva, dar în mod individual. Nu am simțit nimic asemănător la mine: am continuat să muncesc aproape întreaga sarcină și nimeni nu s-a plâns”.

„S-a întâmplat de câteva ori ca oameni străini să-mi mângâie burta. Am fost atât de șocată încât nu știam cum să reacționez”.

„ În primele două trimestre, am avut patru zboruri. Unele rude considerau că sarcina și avionul sunt incompatibile, deși nu aveam contraindicații”.

Dela0.ro: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite

Când un minor cu vârsta sub 15 ani este abuzat sexual în România, șansele ca o instanță de judecată națională să încadreze ca viol infracțiunea comisă sunt reduse. Statistic: cam o șansă din patru. Dacă agresorul nu lasă urme care să probeze constrângerea fizică, judecătorii pleacă în cele mai multe cazuri de la premisa că actul sexual s-a produs și cu acceptul copilului căzut victimă.

În toamna anului 2016 Judecătoria Târgu Bujor, din județul Galați, condamnă un bărbat la trei ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor. Victima avea 11 ani, iar inculpatul era o rudă din partea mamei.

Tot în 2016 Judecătoria Ploiești condamnă un bărbat de 53 de ani, la cinci ani de închisoare, pentru act sexual cu un minor. Victima avea 12 ani.

La începutul lui 2017 Judecătoria Constanța schimbă încadrarea juridică în cazul unui medic homeopat trimis în judecată pentru că a violat două fete, de 11 și 13 ani. O schimbă în act sexual cu un minor.

În 2018, la Judecătoria Târgu Jiu, un bărbat este trimis în judecată pentru viol în formă continuată, dar ajunge condamnat la trei ani de închisoare pentru act sexual cu un minor. Tot la Judecătoria Târgu Jiu un profesor de 34 de ani care a abuzat sexual o elevă de 12 ani e judecat pentru aceeași infracțiune: act sexual cu un minor.

În multe din aceste cazuri, justiția română consideră că victime de 7, 9, 11 sau 13 ani și-au dat consimțământul pentru a întreține relații sexuale cu abuzatorii lor. Dacă nu există urme ale constrângerii fizice, care să dovedească faptul că victima s-a împotrivit, judecătorii tind să adopte o încadrare juridică fundamentată pe ideea că a existat o formă de consens între abuzat și abuzator.

BBC: Suntem în epoca de aur a filmelor regizate de femei?

În fiecare an, BBC, cu ajutorul a sute de experți în cinematografie, realizează topuri cu filme. Editorii BBC au realizat că în listă de regăsesc și lungmetraje regizate de femei și și-au pus drept scop ca în acest an să descopere 100 cele mai bune filme regizate de femei. Jurnaliștii au constatat că cele mai apreciate filme regizate de femei au fost cele lansate în ultimii 30 de ani, astfel întrebându-se dacă ne aflăm în epoca de aur a filmelor regizate de femei.

Anii ’90 cu siguranță au generat pelicule clasice de succes, precum The Piano de Jane Campion, Clueless de Amy Heckerling și Point Break de Kathryn Bigelow. Au fost succese comerciale și au fost apreciate de critici, fapt reflectat de pozițiile lor în acest sondaj. În Franța, cel mai bine apreciat film al lui Clare Denis din sondaj, Beau Travail, a fost realizat în 1999.

Anii 2000 au înregistrat ascensiunea unor regizoare precum Sofia Coppola, Lynne Ramsay, Andrea Arnold și Debra Granik , care de asemenea au obținut poziții bune în top 100. De asemenea, regizoarele Céline Sciamma din Franța, Maren Ade din Germania și Nadine Labaki au obținut recunoașterea internațională în ultimul deceniu.

Mati Diop, cineasta francez-senegaleză care a lansat filmul Atlantics, a fost prima regizoare care a avut un film în competiție pentru Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Thriller-ul fantomatic despre tineri care migrează din Africa pentru a-și căuta o viață mai bună a fost cumpărat de Netflix și tocmai a fost lansat în toată lumea. Este primul lungmetraj al lui Diop.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.