Câteva mii de persoane au protestat astăzi la Kiev. Oamenii i-au cerut președintelui ucrainean să nu cedeze în fața Rusiei

People take part in a rally ahead of the so-called „Normandy” format summit, in Kiev
Foto: Valentyn Ogirenko

Aproximativ 5 000 de manifestanţi au făcut apel duminică la preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski să nu cedeze presiunii Moscovei, cu o zi înainte de o întâlnire cu Vladimir Putin la un summit despre conflictul ucrainean la Paris, relatează AFP.

Manifestanţii, care au răspuns la apelul venit în special de la partidul fostului preşedinte Petro Peroşenko, s-au reunit în centrul capitalei pentru această adunare denumită „Linii roşii pentru Zelenski”, potrivit AGERPRES.

Militanţi ai partidului de extremă-dreapta „Svoboda” au fost de asemenea prezenţi, numeroşi participanţi afişând pancarte pe care era scris „Nu capitulării” şi „Gazul rusesc, funia din jurul gâtului”.

Noua Biserică Ortodoxă Ucraineană, care şi-a obţinut în urmă cu un an independenţa de sub tutela religioasă a Moscovei, a anunţat că duminică va ţine o zi de rugăciuni „pentru o pace justă şi pentru victoria poporului nostru şi a statului nostru”.

Volodîmîr Zelenski şi Vladimir Putin se întâlnesc luni, la Paris, în prima lor întrevedere, sub o mediere franco-germană, pentru a relansa negocierile de pace în privinţa estului Ucrainei, unde războiul dintre Kiev şi separatiştii proruşi a început în urmă cu peste cinci ani a făcut peste 13 mii de morţi.

Occidentul şi Ucraina acuză Moscova că îi finanţează şi îi înarmează pe rebeli, lucru negat de Rusia. Acest summit este extrem de aşteptat, după trei ani de paralizie a negocierilor la cel mai înalt nivel.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente