Fostul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, eliberat din arest preventiv

Fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, învinuit de procurorii Anticorupție de îmbogățire ilicită, a fost eliberat din arest preventiv.

Foto: procuror.md

Potrivit lui Victor Furtună, procurorul pe caz, toate măsurile pe dosar au fost efectuate și nu mai este necesară deținerea în arest preventiv al fostului șef PCCOCS.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, pe cauza penală în care este vizat fostul șef PCCOCS au fost efectuate măsurile procesual penale urgente, cu participarea acestuia.

Astfel, au fost examinate documentele, iar bunurile, ridicate în cadrul perchezițiilor. Totodată, pe caz au fost audiate cinci persoane în calitate de martori.

În acest sens, procurorii au constatat necesitatea ridicării informației, inclusiv bancare, de la mai multe instituții de peste hotarele Republicii Moldova (Rusia și Luxemburg), ceea ce a impus formularea și trimiterea cererilor de comisie rogatorie.

Așadar, „procurorii anticorupție nu vor cere prelungirea măsurii preventive privative de libertate, așa cum nu există dovezi privind riscul implicării învinuitului în desfășurarea urmăririi penale, care este unul minimal”, a precizat pentru UNIMEDIA, purtătorul de cuvant al Procuraturii Generale, Emil Gaitur.

Totodată, după ce va expira termenul stabilit de instanța de judecată, Nicolae Chitoroagă va fi eliberat, cu aplicarea măsurii preventive, cea de a fi obligat să nu părăsească țara.

Amintim că Ieri, Nicolae Chitoroagă a fost suspendat din funcția de procuror al Procuraturii municipale Chișinău, în urma unui demers înaintat de Alexandr Stoianoglo.

Chitoroagă, fostul șef PCCOCS, a fost reținut pe data de 21 noiembrie 2019. Ulterior, a fost pus sub învinuire pe faptul îmbogățirii ilicite, conform art.330/2 alin.(2) Cod Penal și audiat în calitate de învinuit.

Procurorul Nicolae Chitoroagă a fost numit în 2017 în funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) pentru un mandat de 5 ani. În iunie 2019 acesta și-a dat demisia.


Pub