/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Scandal la biserica din Ursoaia! Preotul acuză Mitropolia Moldovei că ar percepe taxe de la parohii

missing
07 decembrie 2019, ora 06:55

Încă un preot acuză Mitropolia Moldovei că ar percepe taxe de la biserici. Parohul din satul Ursoaia, raionul Cahul afirmă că, o dată la trei luni, i se cere câte o mie de lei, dar și un raport de activitate. Pentru că nu le plătește, el riscă să fie dat afară. Sătul de această situație, preotul a decis să se alăture Mitropoliei Basarabiei. Spune că și sătenii sunt de partea lui, fiind organizată și o adunare cu cei care trec mai des pragul lăcașului sfânt. În replică, reprezentanții Mitropoliei Moldovei au infirmat spusele părintelui și au menționat că donațiile sunt benevole.

Părintele Nazarie slujește deja de mai mulți ani la Ursoaia, un sat cu o mie și ceva de locuitori. De-a lungul timpului, spune că niciun reprezentant al Mitropoliei Moldovei nu a venit în vizită, să vadă cum se descurcă parohia. În schimb, la fiecare trei luni, este obligat să prezinte o dare de seamă, dar și o taxă de 1000 de lei.

”Când am fost la darea de seamă, ni s-a cerut să le dăm bani. Le-am explicat că nu putem. Au început să mă înjosească, că dacă eram un preot la locul meu, trebuia să plătesc, că nu contează că satul e mic. Practic, noi, preoții am devenit niște colectori”, povestește părintele Nazarie din satul Ursoaia.

La ultima ședință, părintele spune că a fost acuzat de nesupunere de către superiorii săi, iar acum riscă să rămână fără parohie.

”Care-i procedura lor? Zic că faci neascultare, ești oprit din slujbă dacă spui că nu ai de unde… Dar nu poți opri bătrânii care vin la biserică, cu mâna tremurând și din pensie își iau o lumânărică”, spune preotul.

Din cauza problemelor financiare, acum câteva zile, preotul a propus ca parohia să treacă la Episcopia Basarabiei de Sud, deoarece acolo nu s-ar percepe taxe. Decizia a fost votată unanim de către enoriașii care merg, cel mai des, la biserică.

Nu s-a abținut nimeni, nimeni nu a refuzat și atunci am zis că confirmăm în scris semnăturile. Aici sunt 106 și 2 mai sunt aici. -108? -Da”.

”Suntem mai aproape de români, avem aceleași rădăcini, acceași limbă”, spune o enoriașă.

După această decizie ar fi urmat mai multe amenințări, însă vrea să lupte în continuare pentru biserică, mai ales că recent a terminat lucrările de reparație, ce au costat peste jumătate de milion de lei.

”Am umblat cu mâna întinsă și pe la Căușeni, Costești, Bender. Am schimbat de la cruci, lemnul, tabla, exteriorul, până la piatră am dat totul jos. A costat aproape 600 de mii”, spune părintele.

De partea cealaltă, un reprezentant al Mitropoliei Moldovei a negat faptul că se colectează taxe de la parohii.

”Noi nu vorbim despre taxe pentru că nu sunt percepute taxe de la parohii. Dacă oferă ceva, o face absolut benevol”, a declarat episcopul Ioan, Vicar Mitropolitan.

Acesta nu vede cu ochi buni nici aderarea la Mitropolia Basarabiei.

”Mitropolia regretă această inițiativă. Probabil este o decizie nechibzuită a preotului. Însă, noi credem că dânsul își va revizui poziția”, a spus episcopul Ioan, Vicar Mitropolitan.

Nu este prima dată când preoții acuză Mitropolia Moldovei că ar pecepe taxe. Acum aproape doi ani, a fost scandal și în satul Dereneu. Atunci, parohul bisericii a declarat că este subjugat de taxe enorme și a decis să adere la Mitropolia Basarabiei. Atunci, reprezentantul Episcopiei Ungheni și Nisporeni a precizat că s-ar cere doar căte 400 de lei, și nicidecum taxe enorme.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram