Moldova speră că livrările de gaze se vor face prin Ucraina, dar analizează împreună cu Rusia căi alternative – Ion Chicu

by D M
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova speră că livrările de gaze se vor face în continuare prin Ucraina, dar analizează împreună cu Rusia căi alternative, susţine premierul Ion Chicu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un interviu pentru agenţia rusă „RIA Novosti”, el a menţionat că Rusia şi Ucraina poartă negocieri privind tranzitul de gaze şi „există speranţa că Moldova va continua să primească gaze pe ruta obişnuită şi după 1 ianuarie 2020, dar ar trebui să fie pregătită pentru orice opţiune”.

„Avem o înţelegere cu „Gazprom” privind prelungirea contractului actual de furnizare a gazelor către Moldova, dar din cauza altor probleme, care nu depind de republică, pot apărea unele întreruperi în livrări. Noi, cu participarea colegilor ruşi, elaborăm opţiuni alternative de obţinere a gazelor, în cazul unui scenariu de criză”, a spus Chicu.

Ucraina a încetat să mai cumpere gaze de la Federaţia Rusă în noiembrie 2015 şi după aceea a depozitat gaze achiziţionate prin revers din Europa. Contractul actual pentru tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina expiră la sfârşitul anului 2019. În ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze, Moldova depinde de înţelegerile dintre Rusia şi Ucraina.

După cum a informat anterior INFOTAG, săptămâna aceasta, Cabinetul de miniştri a adoptat o hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) privind acordarea unui credit de $90 mil. pentru achiziţionarea de gaze, în cazul sistării tranzitului de gaze ruseşti prin Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...